Pretul petrolului a scazut puternic, trecand sub pragul psihologic de 80 de dolari/baril, pentru prima data de la inceputul lunii octombrie 2011, pe fondul unei piete preocupata de incetinirea cererii mondiale de titei.


Astfel, la New York Mercantile Exchange (Nymex), barilul „light sweet crude” (WTI) cu livrare in luna august a cedat 3,25 de dolari, coborand la 78,20 de dolari, cea mai scazuta valoare de la inceputul lunii octombrie a anului trecut.

In pofida intensitatii sale, acest plonjon nu a surprins decat o parte dintre analistii de specialitate. „Problema supraproductiei este critica, iar perspectivele sunt alarmante pentru cerere”, a explicat Andy Lipow, de la cabinetul Lipow Oil Associates. Potrivit spuselor sale, tot mai multi operatori pariaza pe o ieftinire si mai accentuata, in viitorul apropiat, a petrolului marca WTI, care ar putea ajunge la 70 de dolari/baril.

Pe langa temerile care persista in legatura cu evolutia zonei euro, ai carei lideri incearca sa stopeze o eventuala extindere a crizei datoriilor, indicii economici publicati recent de marile economii ale lumii au accentuat presiunea asupra pretului aurului negru.

„Vestile economice sunt tot mai proaste si mai proaste”, a constatat Matt Smith. Statisticile americane au dezamagit piata, si asa destul de nervoasa. Rata saptamanala a somajului a afisat o usoara crestere fata de intervalul anterior, iar Rezerva federala (Fed, Banca centrala a SUA) a anuntat o revizuire in scadere a previziunilor de crestere a economiei americane.

In acelasi timp, economia din zona euro a inregistrat cel mai puternic regres din ultimii doi ani in trimestrul al doilea. „Recesiunea reprezinta cea mai mare amenintare pentru pretul petrolului”, a insistat James Williams, de la WRTG Economics.