Aproximativ 50% din proprietarii de aparta­men­te la nivel national ar putea intampina dificultati grave in urmatorul sezon rece la vederea facturilor pentru serviciile de termoficare centralizata. Daca guvernul isi va mentine hotararea de eliminare a subventiilor la plata gigacaloriei, estimate la circa 1 miliard de euro, costul facturat al acesteia va creste cu pana la 150%, se arata intr-un studiu al Ariston Thermo Romania, cel mai mare comerciant de centrale termice de apartament.

Cu toate ca in aceasta iarna guvernul a promis sustinerea cotei sale din subventie, costul real facturat catre populatie a crescut in anumite orase si pana la aproximativ 60%. Spre exemplu, in Baia Mare, costurile incalzirii au crescut cu 60%, in Tar­goviste, Alexandria si Timisoara cu peste 50%, iar in Drobeta Turnu-Severin sau Focsani cu peste 35%. Pana in acest moment aproximativ 50% din costul real al gigacaloriei a fost sustinut aproape in mod egal de catre guvern si bugetele locale.

Costul de productie al gigacaloriei este diferit la nivel national si in unele orase acesta atinge valori mai mult decat duble fata de pretul facturat catre populatie. Spre exemplu, la Bucuresti acesta este mai mare cu 150% (cost 311 lei/Gcal, pret facturare 124 lei/Gcal), la Cluj - mai mare cu 155% (cost 421 lei/Gcal, pret facturare 165 lei/Gcal), iar la Brasov - mai mare cu 131% (cost 442 lei/Gcal, pret facturare 191 lei/Gcal).


Factura dureroasa

Ce inseamna practic eliminarea subventiei. De exemplu, iarna urmatoare valoarea facturii la incalzire intr-un apartament de 3 camere din Cluj-Napoca, fara contoare si repartitoare, ar putea ajun­ge la 790 de lei, comparativ cu 494 de lei in iarna anu­lui trecut. In cazul unui apartament similar, dar dotat cu centrala termica, factura de gaz nu va de­pasi 331 de lei in acest an. Pe de alta parte, investitia medie intr-o centrala termica de apar­tament este destul de mare, fiind cuprinsa intre 5.500-7.000 de lei (difera in functie de numarul de camere si nivelul de dotare a instalatiei, cu radiatoare, teava, accesorii, montaj).


In Bucuresti, 80% din apartamente sunt bransate la sisteme centralizate


La sfarsitul lunii martie 2011 numarul apartamentelor debransate l-a depasit pe cel al apartamentelor conectate la sistemul centralizat de incalzire. Astazi, in Romania exista peste 1,5 milioane de centrale termice de apartament instalate. In timp ce in 20 de judete au mai ramas mai putin de 30% apartamente bransate, in Bucuresti si alte patru judete 80% din apartamente sunt inca bransate la sisteme centralizate (Constanta, Bihor, Mehedinti, Giurgiu). In celelalte 17 judete, debransarea a inceput din anii trecuti, in sapte dintre acestea depasindu-se procentul de 50%: Iasi (50%), Buzau (57%), Arges (57%), Teleorman (59%), Calarasi (66%), Cluj (69%), Botosani (69%).