Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că după examenul de bacalureat se va analiza dacă numărul şomerilor va creşte foarte mult şi dacă fondul de şomaj poate face faţă, precizând că de acest lucru s-au putea ţine cont şi la rectificarea bugetară.

Câmpeanu a precizat că, după finalizarea examenului de bacalaureat de anul acesta, vor fi analizate numărul de şomeri şi fondul de şomaj, pentru a se vedea dacă un număr important de absolvenţi vor solicita indemnizaţia de şomaj.

"La rectificarea bugetară, probabil că vom lua în calcul şi acest aspect", a afirmat demnitarul.

Ministrul Muncii a mai spus că absolvenţii care vor merge să se înregistreze la agenţiile de ocupare vor fi îndreptaţi către cursurile de calificare, dar şi către posturile disponibile în piaţa muncii pentru nivelul lor de pregătire.

Câmpeanu a menţionat, însă, că există probleme şi în organizarea cursurilor de recalificare. "Şi aici s-a creat un sistem şi sunt aceleaşi firme care fac aceleaşi cursuri de ani de zile. Nu mai avem sudori, nu mai avem oameni care să facă finisaje în construcţii", a spus ministrul.

În acelaşi context, Mariana Câmpeanu a precizat că a solicitat celor două institute de cercetare din subordinea ministerului câteva studii privind nevoile din piaţa muncii, astfel încât politicile publice să se bazeze pe date culese ştiinţific.

Absolvenţii pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj dacă, într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire, nu au reuşit să se încadreze în muncă şi nu urmează o formă de învăţământ la data solicitării dreptului şi nici nu realizează venituri din activităţi autorizate, mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, respectiv 500 de lei.