Dupa doua saptamani de dezba­teri, analize si dispute politice, ro­ma­nii, intrati in turul doi al pre­zi­dentialelor, s-au calcat in picioare ca la sfintele moaste,  in drumul spre urna de vot. Invrajbit de lupta pentru putere dintre taberele PSD si PD-L, elec­to­ratul autohton si-a pus stampila de vot de cate ori l-a mustrat mita electorala intru aceeasi constiinta democratica. Un vot ba­zat pe coordonate de criza: furt, mita si tu­rism electoral. 

In cuget si-n profunda simtire, Ro­ma­nia si-a votat presedintele viitorului cin­ci­nal. Ca si in primul tur al prezi­den­tialelor, romanii s-au ghidat dupa aceeasi masura anticriza: „bani contra vot, de cate ori pot”. Cel putin cazul nemtea­nu­lui Alexandru Grama din Pingarati, care s-a si autodenuntat in fata camerelor de luat vederi ca a votat de cate ori a putut, este o dovada in plus ca „pangarirea” vo­tu­lui romanesc este mai presus de lege. Chiar si in contextul in care MAI a luat masuri politienesti suplimentare pentru evenimentele de ieri de mare insem­na­tate nationala.


Sa votam!... Sa spargem usa!...


Miscati si ei de starea de spirit a natiunii, presedintii sectiilor de votare au fost depasiti de evenimente. Cel putin pentru dirijorii sectiilor speciale, cante­cul lebedei electorale le-a adus, dincolo de injuriile votantilor traseisti, fie de­mi­sia sau chiar  amenda penala. Nera­b­da­rea romanilor privind inscaunarea lui Geoana sau conservarea lui Basescu la Cotroceni a spart usa sectiei de votare 160 din Brasov. Acest lucru pentru ca presedintele sectiei nu s-a prezentat la serviciu, iar membrii comisiei nu au avut cheie pentru a intra. Tot in orasul de sub Tampa, Inspectoratul de Politie anunta ieri ca au fost inregistrate, in pre­zi­ua alegerilor prezidentiale, trei inci­dente electorale, printre care unul de mita electorala, iar doua actiuni de propaganda electorala.

La Targu-Jiu in schimb, sase sectii de votare au ramas fara energie electrica, in timp ce 35 de bu­le­tine de vot de la o sectie de votare din comuna gorjeana Pestisani s-au vola­ti­lizat. Daca la politia din Mehedinti plan­gerile privind traseismul electoral au curs pe banda rulanta, la Cluj, in fie­ful premierului interimar Emil Boc, alimentele si materialele electorale ale PD-L erau impartite cu disperare pentru a  convinge electoratul ca „va trai bine”.

Pentru un trai mai bun, partidul condus de Boc a recurs aici chiar la  distribuirea de fluturasi „denigratori” la adresa lui Mircea Geoana. Fluturasii purtau insem­nele PCR, secera si ciocanul, insotite de textul „Sunt prea tanar sa ma reintorc la comunism!”. De asemenea, pe fluturas apare si fotografia cadidatului PSD la functia de presedinte, Mircea Geoana, pe aceasta fiind aplicata semnul interzis. Fluturasii au fost distribuiti si lipiti de reprezentanti ai PD-L in complexul studentesc Hasdeu.


„Siguranta si increderea“ celor 60.700 de angajati MAI


Paradoxal, masurile suplimentare politienesti ale MAI s-au dovedit eficien­te la Sighisoara. „Dosar penal, dupa dis­tri­buirea de pachete cu alimente ale­ga­torilor din Sighisoara, in scop electoral”, dar, potrivit comisarului Livia Popa, cu „autori necunoscuti”. Nici la Buzau nu au lipsit reclamatiile privind tu­rismul electoral si ofertele de bani, re­zultatele masurilor politienesti con­du­cand la aceiasi autori anonimi. Totusi, MAI se poate mandri cu prinderea unui barbat din comuna doljeana Calopar, cercetat acum de politisti dupa ce re­pre­zentantii sectiei de votare amenajate in Gara Craiova au sesizat ca acesta mai vo­ta­se la o sectie din localitatea de do­mi­ciliu, el avand aplicat pe cartea de iden­titate timbrul autocolant cu mentiu­nea „VOTAT”. Mai mult, la Arad, politia a reusit performanta de a amenda doi bar­bati.

Acestia au fost prinsi ca si-au foto­grafiat buletinele de vot in cabina, dupa ce isi exprimasera optiunile elec­to­ra­le. Ministerul Administratiei si Inter­ne­lor a luat masuri de suplimentare a fortelor de ordine, comparativ cu cele implicate in primul tur de scrutin, pen­tru „buna des­fasurare” a turului doi al alegerilor pen­tru presedintele Romaniei, fiind angre­nati in misiuni peste 60.700 de angajati MAI. Dintre cei peste 60.700 de angajati MAI, 32.434 sunt politisti, 12.128 - jandarmi, 3.872 sunt politisti de fron­tiera, 6.360 - lucratori ai Inspec­toratului General pentru Situatii de Urgenta, 601 de la alte structuri, iar 1.383 sunt de la unitati de invatamant ale MAI. De asemenea, in aceste activitati au fost implicati si 4.209 politisti comunitari.


In Timis, aproape liniste


Batalia de sustinere a unuia dintre cei doi candidati calificati in turul al doilea al alegerilor prezidentiale a fost relativ linistita in Timis. Pasiunile au fost mai putin pornite, desigur cu exceptia mitingului pro si anti din Piata Operei din Timisoara. Un singur caz cu pro­ble­me a mai fost inregistrat, in seara zilei de joi, in localitatea Deta, unde sim­pa­ti­zantii celor doua culori politice calificate in finala s-au luat la bataie. Simpa­ti­zantul unuia dintre cei doi candidati a observat un grup de adepti ai „con­cu­ren­tului” care imparteau pungi cu mita electorala, alimente, i-a urmarit si la un moment dat  a fost oprit de cei urmariti. Se pare ca celui curios i-a fost aplicata pu­t­ina bataie, alegandu-se cu un ochi invinetit si ceva oase rupte.

De asemenea, in localitatea Sannico­lau Mare, un fost consilier local a fost sur­prins de o televiziune in timp ce da­dea unei batrane o punga plina cu ali­mente, pe post de mita electorala. „Este matusa mea, i-am dus niste alimente”, ar fi spus cel vizat. Desigur, matusa nu stia nimic despre faptul ca dobandise peste noapte un nepot. (R.B.)


Campanie pe bani publici la Constanta


Cu fonduri publice, in numele par­ti­dului, reprezentantii Consiliului Jude­tean Constanta au distribuit pachete cu rechizite copiilor din tot judetul si aju­toare cu alimente batranilor. In plus, in ultimele doua saptamani de campanie, primarul Constantei, Radu Mazare, cel care a declarat, in mai multe randuri, ca daca nu este ales Mircea Geoana prese­din­te isi da demisia si pleaca in Brazilia, a participat la cate trei-patru inaugurari de obiective sociale pe zi la care nu a scapat ocazia de a-si mai promova seful de partid.

„Daca il votati pe Mircea Geoa­na facem cinste la restaurant!”, acesta a fost un alt troc pe care l-au propus pese­dis­tii de la Constanta batranilor din oras pe care i-au dus, timp de doua sapta­mani, in fiecare zi, la masa, la carciumile ad­ministrate de membri de partid, cu au­tobuzele Regiei Autonome de Trans­port in Comun. Mai mult decat atat, in weekenduri, batranilor li s-au propus excursii la manastiri si la obiective istorice din judet. Nici PD-L nu a stat cu mainile incrucisate, asa ca electoratul a avut parte de o campanie door to door extrem de agresiva, a primit scrisori semnate de candidatul Traian Basescu si a fost invitat la manifestari electorale fastuoase. In plus, nu putini au fost cei care au reclamat ca in ziua alegerilor, in mai multe localitati din judet, voturile s-au cumparat cu 200 de lei.

Pedepse


Legea electorala prevede pedeapsa cu inchi­soa­rea de la 6 luni la 3 ani pentru o serie de infractiuni, cum ar fi impiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercitiu al dreptului de a alege sau de a fi ales, pentru exercitarea votului fara a avea acest drept, de doua sau mai multe ori si prin introducerea in urna a mai multor buletine de vot decat are dreptul un alegator. Cu aceeasi pedeapsa va fi sanctionata utilizarea unei carti de alegator sau a unui act de iden­titate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals sau violarea prin orice mijloace a secretului votului de catre un membru al biroului electoral al sectiei de votare.

Cititi si „Mostenirea“ noului presedinte si a viitorului guvern: datorii de 23 mld. €, deficit de 6%, somaj de peste 10%