Un milion de oameni care trăiesc pe malul lacului Geneva s-ar putea afla în pericol ca urmare a unui tsunami devastator, au avertizat oameni de ştiinţă, potrivit The Telegraph.


În secolul al VI-lea, un tsunami declanşat de o alunecare de teren a distrus mai multe sate, iar valul înalt de aproape 8 metri a spart zidurile oraşului Geneva, provocând numeroase daune.  Experţii susţin că un dezastru similar ar putea avea loc din nou, iar Geneva, cu cei 200.000 de locuitori ai săi, ar fi deosebit de vulnerabilă.

Potrivit oamenilor de stiinta, ameninţarea unui tsunami pe lacul Geneva, cel mai mare lac natural din Europa de Vest, este subestimată şi ar trebui sa i se acorde mai multa atentie. Valul gigantic din anul 563 de pe Lacul Geneva a fost generat de o alunecare de teren în zona muntoasă Valais, iar fenomenul este cunoscut sub numele de catastrofa de la Tauredunum.

Potrivit unui studiu care a inclus o analiză de sedimente şi o simulare pe calculator - căderile de pietre au generat o alunecare de teren uriaşă în locul unde râul Rhon se varsă în lac.Deplasarea de apă rezultată a creat valuri tsunami de mari dimensiuni, inclusiv unul de 13 metri înălţime în zona în care se află acum oraşul Lausanne pe malul nordic al lacului.

Un val de opt metri a lovit Geneva la 70 minute după mutarea masivă a sedimentelor. Oraşul se afla la capătul opus al lacului faţă locul unde a avut loc alunecarea de teren, la o distanţă de peste 70 de kilometri. O reconstituire a arătat că valul ar fi distrus podul oraşului şi ar fi spart zidurile, aşa cum indică relatările istorice.

'Astăzi, un val de această înălţime ar inunda complet mari părţi ale centrului Genevei', au avertizat cercetătorii de la Universitatea din Geneva în revista Nature Geoscience, subliniind că evenimentul care a declanşat valul gigantic 'nu a fost în nici un caz unic'. Înregistrările seismice au indicat că mişcări importante de sedimente au fost generate pe lac de mai multe ori în ultimii 12.000 de ani. Oricare dintre acestea ar fi putut declanşa valuri tsunami cu efecte devastatoare.