Grupul francez Lafarge estimeaza ca piata cimentului din Romania ar putea inregistra in 2012 un avans de 2-5% in volum, sustinut in principal de lucrarile de infrastructura.


Sonia Artinian, care conduce operatiunile Lafarge din Romania incepand cu 1 ianuarie 2012 nu a comunicat valoarea totala a rulajului inregistrat de companie anul trecut.

In 2010, afacerile din Romania ale producatorului francez de materiale de constructii au scazut cu 13,4%, de la 270 milioane euro la 233,7 milioane euro, rezultatele incluzand vanzarile de ciment, cu ponderea cea mai importanta, agregate, betoane si gips.

Artinian a afirmat ca este dificil de avansat estimari privind evolutia vanzarilor companiei in 2012, din cauza incertitudinilor legate de evolutia procesului de atragere a fondurilor europene, precum si de impactul alegerilor programate in acest an.
Ea a spus ca pe langa proiectele de infrastructura si cele feroviare, prioritare pentru producatori, grupul este interesat si de oportunitatile asigurate de constructia proiectelor de energie eoliena pe piata locala.

"Am furnizat deja materiale pentru asemenea proiecte (eoliene, n.r.), in Dobrogea si in sudul Iasiului, si suntem interesati in continuare de acest tip de proiecte, tehnice, unde putem contribui nu doar cu produse, ci si cu servicii de expertiza, in colaborare cu constructorii
", a spus reprezentantul Lafarge, precizand ca grupul este interesat sa-si diversifice oferta de servicii pe piata locala. 

In schimb, Artinian apreciaza ca evolutia lucrarilor pe segmentul imobiliar va ramane in continuare scazuta, revenirea pe crestere urmand sa aiba loc peste 2-3 ani.

Lafarge Ciment a inregistrat cresteri importante de costuri anul trecut, in special a celor energetice, si grupul ia in calcul acoperirea inflatiei acestora in 2012 prin majorarea preturilor de vanzare, pentru asigurarea sustenabilitatii activitatii, potrivit sursei citate.

Piata locala a cimentului este disputata de trei dintre cei mai importanti producatori la nivel mondial, Lafarge (Franta), HeidelbergCement (Germania) - prin Carpatcement Holding si Holcim (Elvetia).