Fostul rutier Lance Armstrong, dovedit că s-a dopat sistematic, trebuie să returneze banii primiţi ca premii pentru succesele din Turul Franţei, sumă care se ridică la aproape trei milioane de euro, a declarat directorul "Marii Bucle", Christian Prudhomme.


"Regulile UCI sunt clare, dacă un ciclist este descalificat, trebuie să returneze banii primiţi ca premii", a declarat Prudhomme, citat de BBC. Comitetul de conducere al UCI se va întruni, vineri, pentru a analiza "consecinţele sportive" ale deciziei de retragere a palmaresului sportivului american din Turul Franţei, incluzând o eventuală redistribuire a titlurilor şi premiilor în bani. Prudhomme speră că o realocare a titlurilor nu va avea loc. "Sperăm că nu va fi niciun câştigător în acele ediţii, dar decizia aparţine UCI", a precizat el.

Luni, o companie de asigurări din Texas a anunţat că îi va cere fostului ciclist Lance Armstrong să returneze suma de 7,5 milioane de dolari, după ce americanul a fost acuzat de dopaj de Agenţia Americană Antidoping (USADA) şi a pierdut cele şapte titluri cucerite în Turul Franţei. SCA Promotions a acoperit bonusul pe care Armstrong l-a primit după ce a câştigat, în 2004, pentru a şasea oară Turul Franţei. Tailwind Sports, societatea ce deţinea echipa US Postal în 2004, a încheiat o poliţă de asigurare pentru a acoperi bonusurile de performanţă pe care ar fi urmat să le plătească în cazul în care Armstrong ar fi câştigat Turul Franţei.

SCA a refuzat să achite contravaloarea asigurării, motivând că Armstrong nu ar fi un sportiv "curat", după ce jurnaliştii Pierre Ballester şi David Walsh au publicat cartea "L.A. Confidentiel: Secretele lui Lance Arsmtrong", în care rutierul era acuzat încă din 2004 că se dopa. Ciclistul american a dat în judecată compania şi a câştigat procesul în 2006, deoarece contractul prevedea faptul că banii trebuie viraţi dacă Armstrong este declarat "câştigătorul oficial" al competiţiei. Compania a fost obligată să plătească bonusul de 5 milioane de dolari plus 2,5 milioane de dolari reprezentând dobânzi şi penalităţi.

Potrivit AFP, averea lui Lance Armstrong este evaluată la circa 100 de milioane de euro.