Chinezii de la Huawei au anuntat recent ca veniturile in 2009 au crescut cu aproape 30 de pro­cente si ca deja sunt numarul 3 mondial in industria telecom, iar in 2010 ar putea depasi Nokia Siemens pentru a deveni principalul challenger pentru liderul industriei, Ericsson.

In pofida faptului ca 2009 a fost un an de criza marcat de reducerea inves­titiilor in echipamente telecom, Huawei a rapor­tat o crestere a veniturilor de 28,8% com­pa­rat cu 2008, comenzile din acest an to­tali­zand 30 de miliarde de do­lari, cu incasari realizate de 21,5 miliarde de dolari. Cifrele finale pentru anul 2009 vor fi disponibile abia in aprilie 2010, spun oficialii com­pa­niei. La rezultatele foarte bune a contribuit semnificativ lansarea tehnologiei 3G pe piata din China, iar inca­sarile aici au sarit de 10 miliarde de dolari in 2009. Huawei esti­meaza pentru 2010 venituri de 36 de mi­liarde de dolari, iar unii analisti spun ca firma telecom va tre­ce pe locul al doi­lea in ierarhia marilor pro­ducatori. Ve­niturile nete au crescut cu 17 procente comparat cu 2008, iar singura veste mai proasta ar fi ca ritmul de crestere incepe sa ince­ti­neas­ca si in cazul companiei chineze. Evident, cresterea este cu mult mai mare decat cea obtinuta de rivalii occidentali, iar multe grupuri telecom occidentale au probleme in continuare, dupa ce Nortel a falimentat la inceputul lui 2009. Spre exemplu, doar pe trimes­trul trei din 2009 veniturile Nokia Sie­mens au scazut cu 21% comparat cu anul anterior, iar oficialii companiei au esti­mat ca se va pierde cota de piata intr-un ritm mai accentuat decat se anti­ci­pa. In schimb, cota Huawei aproape ca se du­bleaza la nivel international (20,1% com­pa­rat cu 10,9% in 2008). Astfel, com­pania de ana­liza specializata in telecom Dell’oro asaza Huawei inaintea Nokia in 2010, scrie WSJ.

Rivalii bat pasul pe loc


Din toata agitatia in industria de te­lecom, se pare ca cel mai afectat pare sa fie grupul franco-american Alcatel-Lu­cent. Creat ca o fuziune dintre doi me­gajucatori din industrie, tocmai in ideea de a contracara expansiunea noilor ve­niti, grupul Alcatel-Lucent nu a reusit sa cas­tige teren si nici nu ajunge la profi­ta­bi­li­tate in 2009, dupa trei ani de la fuziune. Daca in aprilie 2006 Alcatel-Lucent avea o valoare de piata de 30 de miliarde de do­lari, astazi abia trece de 5,5 mi­liar­de de dolari. Desi actualul CEO, Ben Var­waa­yen, spera sa ajunga la break-even in 2009, se pare ca in acest moment compania este tot pe pierdere, conform „Financial Times”.

Companiile nu au reusit insa sa de­paseasca rapid diferentele culturale si sa scape de competitia acerba care era ina­inte intre Alcatel si Lucent, spun spe­cia­lis­tii. In acest moment, compania are trei produse concurente pentru tehnolo­gia WCDMA, situatie care consuma resur­se si nu aduce beneficii.

 Atat Ericsson, cat si Huawei au profi­tat din intarzierile apa­ru­te la Alcatel-Lucent. Nokia Siemens, alt mare joint- ven­ture, format tot in 2006, nu reuseste sa cucereasca piata. CEO-ul No­kia, Olli-Pekka Kallasvuo a declarat in de­cem­brie in presa germana ca este com­plet nemul­tu­mit de evo­lutia Nokia Siemens Net­works. Ve­ni­turile au scazut pu­ter­nic, iar ca ma­sura de co­rec­tie NSN a anuntat con­ce­di­erea a 7-9 pro­cente din forta de munca.

ZTE, cel mai important con­curent Huawei care pro­vine tot din China, este insa tot pe un trend ascendent. Ofi­cialii companiei au estimat ca in 2009 veni­turile au fost in crestere cu peste 10 procente (doubledigit growth), iar mar­ja de profit ramane la 33%-34%.


Ericsson: pe noile tehnologii


Deocamdata, doar liderul industriei, compania suedeza Ericsson, pare ferit de problemele care afecteaza industria si de competitia din partea Huawei.

Com­pania tocmai a anuntat ca focusul in 2010 este pe echipamentele noi, precum Tablet-urile sau cititoarele de carti di­gitale (ebook reader), care se vor conecta la internet prin retelele de telefonie mo­bila. Mo­de­mu­rile Ericsson vor fi pre­zente in multe dintre aceste noi gad­geturi. De asemenea, compania ofera une­le din cele mai cautate solutii pentru rete­le­le de telefonie mobila de ge­ne­ratia a patra (LTE, long term evolution). Ericsson a dez­voltat, de asemenea, mo­dule 3G pentru netbookuri si lapto­puri, pen­tru tehnologia 3,5G dispo­nibila la ora actuala si in Roma­nia. Totusi, chiar si Erics­son a avut pe tri­mestrul III din 2009 rezultate in scadere com­parat cu anul anterior (minus 6% la venituri, profitul net s-a diminuat de 3,5 ori).

Huawei si ZTE continua sa creas­­ca in industria telecom mondiala, Huawei depasind companii traditio­nale occidentale precum Alcatel-Lucent sau Nokia Siemens Net­works, chiar apropiindu-se de liderul industriei, Ericsson.