Reducerea costurilor de decon­tare la tranzactiile trans­fron­taliere cu aproximativ 90%, un acces mai usor la instrumentele financiare de pe pietele externe si elimi­narea practicilor diferite la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene in ceea ce priveste serviciile postranzactionare sunt principalele avantaje pe care lansarea platformei unice de decontare la nivel european le va aduce participantilor pe piata de capital.

Lansarea platformei de decontare paneuropene, TARGET2 Securities (T2S), este considerata ca fiind un eveniment care va revolutiona infrastructura finan­ciara a Europei si implicit va avea un efect asupra tuturor celor care vor intra in con­tact cu pietele.  

„Nu e foarte spectaculos, dar este esential pentru fiecare dintre noi. Toata lumea va ajunge la un moment dat sa fie in contact cu Depozitarul Central fie ca este vorba de un IPO (oferta publica ini­tiala - n.r.), fie ca e vorba de detinerile voas­tre sau ale familiei voastre”, a declarat, ieri, Ovidiu Sergiu Pop, presedintele Depo­zitarului Central (DC), cu ocazia inau­gurarii Forumului National TARGET2 Securities Romania National User Group.

Depozitarul Central este institutia care realizeaza operatiunile de decontare si compensare aferente tranzactiilor cu acti­uni derulate la Bursa, iar prin intermediul acestui grup de lucru va asigura legatura intre activitatea desfasurata in cadrul proiectului T2S si comunitatea financiara din Romania.

Ce beneficii va aduce T2S


In prezent, in Europa sunt multiple sisteme de decontare, fiecare Depozitar avand practic propriile reguli in acest sens.

„Totodata, sunt ore diferite la care se face decontarea, ceea ce a facut necesar sa apara un sistem care sa armonizeze aceste diferente pentru clientii care fac tranzactii pe mai multe piete. Fragmentarea care exista in prezent nu descurajeaza, dar sigur nici nu incurajeaza tranzactiile transfrontaliere”, a mentionat Adriana Tana­soiu, directorul general al Depo­zi­tarului Central. Dupa implementarea siste­mului, Europa va deveni o piata „do­mestica” din punctul de vedere al decontarii.

„Decontarile in orice instrument finan­ciar european vor fi disponibile tuturor participantilor prin aceeasi poarta de intrare - Depozitarul Central. Vor fi posibile decontari transfrontaliere atat in euro, cat si in toate monedele care vor fi disponibile prin T2S”, a precizat Tana­soiu. Potrivit acesteia, beneficiile pentru brokeri si pentru banci vor fi ca acestea nu trebuie sa mai aiba relatii directe cu mai multi depozitari, DC urmand sa le ofere acces la toate instrumentele. 

 „Pentru investitori, beneficiul consta in faptul ca acestia vor putea sa-si faca mult mai usor un portofoliu diversificat. La fel, emitentii vor avea acces la un numar mai mare de investitori, ceea ce le va permite sa se finanteze mai usor”, spune Adriana Tanasoiu.

Care vor fi costurile


Un alt beneficiu important va fi reducerea costurilor de decontare trans­fron­taliere, care in prezent sunt mai mari decat costurile nationale de decontare.  Astfel, potrivit lui Jean-Michel Godeffroy, presedintele-director general al Comi­tetului pentru programul T2S din cadrul Bancii Centrale Europene, costurile de decontare se vor reduce cu 90%, de la 2-3 euro pana la 15 centi per tranzactie. La acestea se vor mai adauga si diverse alte costuri, astfel ca nivelul total ar putea ajunge in jurul a 19 centi per tranzactie.

Adriana Tanasoiu a mentionat ca in prezent un investitor din Romania poate sa plateasca comisioane de pana la 50 de euro pentru o tranzactie realizata pe bur­se externe deoarece trans­ferul banilor este mai lung, intrucat se face prin banci cores­pondente, iar fiecare pas adauga ceva la cost.

„In ceea ce priveste costurile de dezvoltare ale sistemului, acestea vor fi su­por­tate de BCE si urmeaza sa fie recu­perate in primii sase ani de la lansarea lui. Cand acesta va deveni operational, se vor recupera din comisioanele de decontare”, a precizat Godeffroy.


Cand va fi lansata platforma unica de decontare


Lansarea T2S era programata initial pentru iunie 2013, dar din cauza proce­durilor care presupun un timp supli­mentar pentru finalizare, va fi amanata pentru septembrie 2014.

„Sa nu credeti totusi ca daca am amanat-o o data o vom amana inca o data”, a spus Jean-Michel Godeffroy. 

Reprezentantii Depozitarului de la Bucuresti  au precizat ca termenul din septembrie 2014 este valabil si pentru Roma­nia in ceea ce priveste data imple­mentarii acestui sistem.

„Noi intentionam sa fim unul dintre depozitarii-pilot ai acestui sistem inca de atunci”, spune Adriana Tanasoiu.

De altfel, Godeffroy spune ca Depo­zitarul Central a fost una dintre institutiile care au inteles mult mai repede ca altele ca trebuie sa fie printre primele care adop­ta acest sistem pentru ca e un eve­niment major care va transforma infrastructura financiara europeana.

„Primul meu contact cu infra­struc­tura financiara a Romaniei a fost in 2002, inainte de aderarea Romaniei la UE,  cand eram la Bruxelles si ni s-a cerut sa facem o evaluare. Atunci infrastructura nu era la nivelul UE, dar proiectele erau foarte bune, ceea ce pentru noi a fost un semn ca Romania era unul dintre statele din estul Europei care s-a pregatit de aderare”, a mentionat presedintele Comitetului pentru programul T2S.

„Europa se pregateste de globalizarea lumii, care e iminenta. Oamenii din Romania au inteles poate mult mai bine decat altii ca acest eveniment se va petrece si e mai bine sa fii parte din el decat sa fii un urmaritor”, a adaugat acesta.

Plati in euro, la comisioane mici


Una dintre institutiile implicate in discutiile pe marginea acestui proiect a fost si Banca Nationala a Romaniei. BNR nu va participa cu moneda nationala in cadrul acestui sistem pentru ca timpul dintre lansarea lui si trecerea de catre Romania la moneda unica europeana (estimata pentru 2015) va fi unul foarte scurt.

In aceste conditii, decontarile in lei se vor realiza ca si pana acum prin inter­mediul BNR. Dupa aderarea Romaniei la zona euro, toate decontarile se vor face prin intermediul T2S.

„BNR va implementa in trimestrul al treilea din 2011 o componenta nationala legata de sistemul T2. Se va oferi posi­bilitatea de a deconta orice plati in euro in banii BCE. In prezent, toate decon­tarile se vor face prin banci corespondente, iar prin aceasta componenta se vor putea face plati in euro la comisioane foarte reduse”, a declarat Razvan Vartolomei, director adjunct al Directiei Plati din cadrul BNR.