Producătorul chinez de computere Lenovo Group a anunţat joi că a trecut în faţa rivalului american HP devenind cel mai mare producător de PC-uri, adăugând că în ultimul trimestru a înregistrat un profit net în creştere cu 13%, transmite AFP, citata de Agerpres.

În perioada iulie-septembrie 2012 Lenovo a realizat un profit net de 162,1 milioane de dolari, în timp ce veniturile au crescut cu 11% până la 8,67 miliarde de dolari.

'Lenovo a devenit cel mai mare producător mondial de calculatoare personale în al doilea trimestru al exerciţiului fiscal în curs şi rămâne cel mai mare producător de PC-uri de pe pieţele emergente', a infirmat compania chineză într-un comunicat remis bursei de la Hong Kong. Lenovo a adăugat că în perioada iulie-septembrie 2012 cota sa pe piaţa mondială a atins nivelul record de 15,6%, cu 0,2|% mai mult decât rivalul american Hewlett-Packard.

Livrările mondial de PC-uri au încetinit în ultimii ani pe măsură ce obiceiurile consumatorilor s-au modificat şi din ce în ce mai mulţi oameni se conectează la Internet prin smartphones şi tablete în loc de computere personale şi laptopuri.

Potrivit unui studiu publicat luna trecută de firma de consultanţă Gartner, cota de piaţă a Lenovo se situează la 15,7%, faţă de 15,5% pentru HP. Este pentru prima dată după 2006 când HP nu se clasează pe prima poziţie în topul producătorilor de PC subliniază Gartner.

Un studiu separat estimează că vânzările de PC-uri ar urma să scadă, pentru prima dată în ultimii 11 ani. Studiul realizat de IHS iSuppli prognozează că piaţa totală de PC-uri ar urma să se contracte cu 1,2% până la 348,7 milioane unităţi în acest an, de la 352,8 milioane unităţi în 2011.