Starea de incordare din Libia, tara membra OPEC, cu o productie zilnica de 1,58 mil. barili, adica 5% volumul total al cartelului, a atins ieri un nivel critic, pe fondul tacerii presedintelui Muammar Gaddafi, la putere de 42 de ani, si al speculatiilor privind fuga acestuia peste hotare.

 Federatia Internationala a Ligii Drepturilor Omului a anuntat ca mai multe orase, printre care Benghazi si Syrte, au cazut in mainile manifes­tantilor. Pe acest fundal, fiul colo­nelului Gaddafi, Seif Al-Islam, a afirmat ca poporul trebuie sa aleaga intre „a construi o noua Libie” si a arunca tara intr-un „razboi civil”. O declaratie care s-a dovedit suficienta pentru a crea panica pe pietele mondiale. „Refuzand“, practic, de la izbucnirea miscarii protestatare din Africa de Nord si Orientul Mijlociu, sa se lase influentat de aceste eveni­mente, petrolul american WTI a tasnit, de aceasta data, urcand la 93,75 $ (+3,75% fata de cotatia de vineri), inainte de a scadea usor. La randul ei, marca Brent a progresat pana la 105,08 $/baril.

Marile companii isi retrag oamenii din Tripoli


Temerile privind agravarea situatiei din Libia, in special, si din Orientul Mijlociu, in general, s-au repercutat si asupra aurului, al carui pret  s-a ridicat la 1.401,60 $/uncie. De mentionat ca Libia exporta cea mai mare parte a productiei sale de „aur negru” in tarile europene, cu precadere in Italia, Germania, Spania si Franta.  Nu este, prin urmare, de mirare scaderea afisata ieri de bursele din aceste state. Astfel, indicele FITSE al Bursei din Londra a cedat, cu cateva ore inainte de inchidere, 0,35%, Parisul a pierdut 0,75%, iar Frankfurt 0,7%. In Italia, tara ce intretine stranse legaturi cu Libia, actiunile companiei-vedeta a indicelui Bursei din Milano, FTSE Mib, grupul de constructii Impregilo, selectionat pentru mai multe santiere in Libia, a afisat un recul de 5,77%, pana la 2,32 euro, pe o piata in scadere cu 1,98%. Grupul petrolier ENI, primul produ­cator strain din Libia, a acuzat un regres de 4,35%, pana la 17,57 euro. Titlurile Bancii UniCredit, unde Libia detine 7,582%, au scazut, la randul lor, cu 3,38%, pana la 1,92 euro. 

Actiunile companiei Finmeccanica au cedat 1%, pana la 9,39 euro. In acelasi timp, mai multe intreprinderi internationale au decis evacuarea, totala sau partiala, a personalului lor din Libia.

Printre primele s-a aflat grupul British Petro­leum, care a suspendat, totodata, operatiunile de forare din regiunea Ghandames. Exemplul britanicilor a fost urmat de compania norvegiana Statoil, care detine in Libia participatii la doua campuri petroliere, Mabrouk si Mourzouq. La fel a procedat compania austriaca OMV, precum si grupul ja­ponez JV Nippon Oil&Gas Exploration. Grupul german Wintershall a anuntat ca pregateste oprirea progresiva a productiei petroliere in Libia, unde exploateaza opt zacaminte.