Autoritatea pentru petrol din Libia National Oil Corporation (NOC) vrea sa recupereze de la producatorii internationali de petrol aproximativ 6 mld. dolari, reprezentand facturi neplatite.

Negocierile pentru recuperarea banilor vor testa relatiile dintre Libia si partenerii acesteia din ,,era Gaddafi”, care vor sa reconstruiasca legaturile cu noua administratie, a declarat o sursa apropiata situatiei.

Rezultatul negocierilor va constitui si un indicator al autoritatii de care se bucura NOC in noua Libie, in conditiile in care entitati rivale vor sa obtina controlul asupra principalei surse de dezvoltare a economiei, petrolul.

,,Incepem sa facem aranjamente pentru rambursarea banilor. Este vorba despre peste 6 mld. dolari. Ar putea sa ne dea in schimb produse petroliere", a spus sursa din NOC.

Oficialii libieni si-au exprimat totodata dorinta de a onora acordurile de productie, dar ramane de vazut daca vechile contracte vor rezista pe piata.

Plati de ordinul miliardelor de dolari au fost blocate in martie, atunci cand Natiunile Unite au introdus sanctiuni impotriva NOC, dupa ce Muammar Gaddafi a lansat atacuri violente asupra protestatarilor.

Sursa din companie a aratat ca pe lista datornicilor se afla ConocoPhillips si Exxon Mobil din SUA, grupul BP din Marea Britanie, OMV si firma de trading Vitol din Austria, precum si companiile petroliere Eni si Saras din Italia.