Licitaţia pentru licenţele de telefonie mobilă, care vor permite introducerea serviciilor 4G, ar putea avea loc în prima parte a lunii septembrie, potrivit ANCOM, iar rezultatele finale vor fi anunţate în octombrie, potrivit ANCOM.

Autoritatea de reglementare în telecom (ANCOM) a convocat, pentru 22 iunie, o reuniune a consiliului consultativ pentru a finaliza consultarea publică pe marginea documentaţiei pentru această licitaţie.

"În urma şedinţei Consiliului Consultativ vor fi finalizate şi trimise spre publicare în Monitorul Oficial al României deciziile ANCOM privind procedura de licitaţie şi tarifele de utilizare a spectrului, pentru ca publicarea anunţului de participare la licitaţie şi a caietului de sarcini să aibă loc cel mai târziu în data de 2 iulie", se arată într-un comunicat al ANCOM, citat de Mediafax.

Începând cu această dată, cei interesaţi să obţină drepturi de utilizare a frecvenţelor scoase la licitaţie vor avea şase săptămâni la dispoziţie pentru a cumpăra caietul de sarcini şi a-şi depune candidaturile.

Comisia de licitaţie va analiza documentele de calificare depuse şi va anunţa în termen de o săptămână ce candidaţi se califică în etapa următoare.

În patru săptămâni de la data depunerii candidaturilor va începe licitaţia propriu-zisă.

Durata procedurii de licitaţie depinde de numărul de runde care vor avea loc şi ANCOM estimează că rezultatele finale vor fi anunţate în cursul lunii octombrie.

În cadrul licitaţiei vor fi acordate două tipuri de licenţe, pe termen lung (15 ani, valabile până în aprilie 2029) şi pe termen scurt (1 an şi trei luni, valabile până în aprilie 2014).

Pentru licenţele pe termen lung, ANCOM va scoate la licitaţie 42 de blocuri pereche de câte 5 MHz, dintre care 6 sunt în banda de 800 MHz, 7 în banda de 900 MHz, 15 în banda de 1.800 MHz şi 14 în banda de 2.600 MHz, precum şi 3 blocuri nepereche de câte 15 MHz în banda de 2600 MHz.

Aceste licenţe se vor acorda cu începere de la 6 aprilie 2014.

Preţul de pornire pentru fiecare bloc din cele patru benzi a fost stabilit miercuri prin hotărâre de Guvern.

Astfel, fiecare bloc alocat pe 15 ani din banda de 800 MHz va avea un preţ minim de 35 de milioane de euro, cele din banda de 900 MHz de 40 de milioane de euro, respectiv 10 milioane de euro per bloc în banda de 1.800 MHz şi 4 milioane per bloc pereche şi 3 milioane pe bloc nepereche în banda de 2600 MHz.

Pentru blocurile care vor fi alocate pe perioade de 15 luni, valorile au fost stabilite la 1,7 milioane de euro în banda de 900 MHz şi 0,8 milioane în banda de 1.800 MHz.