Ultimul cec semnat de actriţa americană Marilyn Monroe cu o zi înainte de a muri va fi scos la licitaţie de casa Heritage Auctions, în Beverly Hills.

Prin natura achiziţiei, cecul semnat de celebra actriţă americană cu o zi înainte de a muri, sugerează faptul că este puţin probabil ca artista să se fi gândit la sinucidere, afirmă David Bernstein, un medic psiholog în medicină legală, absolvent al Universităţii Harvad şi director al cabinetului Forensic Consultants LLC din statul american Connecticut, informează huffingtonpost.com.

Cecul face parte dintr-o colecţie de 15 loturi care celebrează viaţa şi cariera actriţei Marilyn Monroe şi care vor fi scoase la licitaţie de casa Heritage Auctions la Los Angeles.

Cecul în valoare de 228,8 dolari, cu care Monroe şi-a cumpărat un şifonier alb cu sertare de la magazinul Pilgrim's Furniture, este datat din 4 august 1962. Autorităţile americane au spus la acea vreme că moartea actriţei a fost probabil o sinucidere. David Bernstrein consideră însă că acest cec contrazice ipoteza autorităţilor, întrucât o astfel de achiziţie nu se încadrează în tiparul de comportament al unei persoane care intenţionează să se sinucidă.

"Oamenii care sunt pe punctul de a se sinucide adoptă adeseori comportamente de autoconsolare. Cumpărăturile reprezintă cu siguranţă unul dintre aceste comportamente. Cheltuirea unor sume importante - şi oferirea obiectelor cumpărate - ne fac să ne simţim bine", afirmă psihologul american.

"Însă aici este vorba de o achiziţie singulară. Este vorba de un singur obiect - mai ales unul practic, cum este şifonierul cu sertare - iar valoarea lui relativ mică sugerează existenţa unui gând din categoria «voi trăi aici pentru o vreme». Dacă ar trebui să execut o autopsie psihologică, acest detaliu ar fi unul contradictoriu. El s-ar încadra mai degrabă în psihologia unei persoane care nu este suicidară", a adăugat David Bernstein.

Licitaţia online pentru cecul semnat de Marilyn Monroe se va încheia pe 24 iulie. Potrivit presei americane, cecul ar putea fi achiziţionat pentru 10.000 de dolari.

Cu o carieră în cinematografie de 16 ani, deşi fără niciun fel de experienţă în domeniu înainte de a fi promovată ca sex simbol, Marilyn Monroe a devenit o legendă de talie mondială - cu 29 de filme în palmares, apariţii în reviste -, dar şi muză pentru numeroşi artişti. Monroe este deţinătoarea a trei premii Globul de Aur.

Marilyn Monroe a murit în august 1962, la vârsta de 36 de ani, din cauza unei supradoze de droguri şi medicamente.