Intr-un demers fara precedent, liderii a trei dintre cele mai importante grupuri politice din Parla­mentul European (PE) au trimis saptamana trecuta o scrisoare comuna presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului Romaniei, solicitand acestora sa respinga paragraful din Strategia Natio­nala de Aparare prin care presa este descrisa ca o amenintare la adresa sigurantei nationale.

Martin Schultz, presedintele Grupului Aliantei Socialistilor si Democratilor, Guy Verhofstadt, liderul Grupului Aliantei Liberalilor, si Daniel Cohn-Bendit, presedintele Verzilor, au amintit Parlamentului Romaniei ca statele membre au obligatia sa adopte legi care nu contravin valorilor si normelor juridice ale Uniunii Europene, potrivit waz.euobserver.com. „Catalogarea presei ca o vulnerabilitate la adresa securitatii inseamna nu numai un gest nedemocratic, ci si incalcarea Art. 11 din Carta Drepturilor Fundamentale a UE, a Art. 10 din Conventia Europeana  a Drepturilor Omului si a Art. 6 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene“, au aratat liderii grupurilor politice. Pentru a sustine demersul europarlamentarilor, la inceputul acestei saptamani deputatul roman Rovana Plumb i-a scris comisarului european pentru Justitie, Viviane Reding, cerandu-i sa con­damne abuzul guvernului de la Bucuresti. Relatiile dintre presa din Romania si guvern s-au deteriorat recent, dupa ce mass-media a criticat dur masurile de austeritate, care includ reducerea salariilor bu­getarilor cu 25%, noteaza waz.euobserver.com.

Critici dure in presa straina


Potrivit documentului transmis spre dezbatere si aprobare Parlamentului de catre presedintele Traian Basescu, ca urmare a sedintei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), printre prin­cipalele vulnerabilitati identificate se afla feno­menul campaniilor de presa la comanda, cu scopul de a denigra institutii ale statului, prin raspandirea de informatii false despre activitatea acestora, si presiunile exercitate de trusturile de presa asupra deciziei politice in vederea obtinerii de avantaje de natura economica sau in relatia cu institutiile statului. In vara, postul de televiziune France24 a criticat dur includerea presei intre amenintari. „Presa - o amenintare la adresa securitatii na­tionale. Aceasta este ceea ce crede guvernul roman, iar presedintele Traian Basescu tocmai a semnat o noua lege privind strategia nationala, stabilind ce pot spune ziarele si celelalte institutii de presa“, si-a inceput France24 reportajul intitulat „Guvernul roman intra in lupta cu presa“. La randul sau, Associated Press a scris ca „Romania, ca si alte tari, considera terorismul, coruptia si crima organizata ca potentiale amenintari la adresa securitatii nationale. Dar guvernul consi­dera ca si presa trebuie adaugata pe aceasta lista”. Strategia Natio­nala de Aparare a primit, pe 23 august, aviz favorabil de la Comisiile reunite de politica externa, insa amendamentul sustinut de Opozitie privind eliminarea presei din categoria vulnera­bilitatilor nu a fost adoptat. Comisiile de aparare din Parlament ar trebui sa se reuneasca saptamana aceasta pentru a con­tinua discutiile, dar membrii acestora pot face doar recomandari, de care initiatorul (Prese­din­tia) poate sa tina cont sau nu.