Liga 1 este si in acest se­zon infernul antrenorilor. Mai nou, sarabanda mo­di­fi­carilor pe bancile tehnice se regaseste si in oferta caselor de pariuri, demisia lui Ilie Dumitrescu de la Steaua pana pe 21 septembrie avand, spre exemplu, cota 5. S-au scurs opt etape din aceas­ta editie de campionat si s-au inlocuit deja noua tehnicieni, cativa dintre ei chiar mai inainte de ter­me­nul mizat de pariori.

Sa accepti postul de antrenor al unei echipe de fotbal din Liga lui Mitica e mai mult decat un act de curaj. In permanenta cu „sabia lui Damocles” deasupra capului, nu mai putin de noua tehnicieni au fost schimbati in primele opt etape ale acestei editii de campionat, semn ca debandada economica isi pune serios amprenta si pe acest fenomen social. Relatia dintre conducatorii de cluburi si antrenori e un alt aspect al instabilitatii de pe bancile tehnice, lucru semnalat si de cotidianul „Marca”, ziarul spaniol conside­ran­du-i pe Gigi Becali si Adrian Porum­boiu „devoratorii de tehncieni” din Liga I. Finantatorul de la Vaslui nu izbuteste sa se desparta de antre­norul Lopez Caro decat daca plateste un milion de euro, o suma foarte mare chiar si pentru cel mai bogat roman din zona Moldovei, in vreme ce latifundiarul din Pipera a „rezol­vat” si cazul Ilie Dumitrescu pe principiul „altul la rand”.

Sarabanda schimbarilor


Cel care a spart gheata schim­ba­rilor de antrenori in acest sezon a fost Victor Piturca, plecat din Ghen­cea dupa tam-tamul cu garantiile, despagubirile si ce-or mai fi fost ele, solicitate patronului Becali. S-a mutat dupa doua saptamani la Craiova, de unde tocmai plecase Au­rel Ticleanu, demis prin SMS de Adrian Mititelu.

I-a urmat apoi  Mihai Stoichita, care a rupt intelegerea cu Astra lui Ioan Niculae dupa cinci eta­pe si a renuntat astfel la un salariu de 150.000 de euro pe sezon. A fost insa o mutare inspirata pentru el, cipriotii de la AEL Limassol sem­nand zilele trecute cu „Lippi” un contract pentru doua sezoane in valoare de 300.000 de euro pe an. Pe lista debar­catilor s-a inscris foarte repede si Adrian Falub, care n-a rezistat  la Targu-Mures decat sase etape, fiind inlocuit de Ovidiu Sabau imediat dupa meciul pierdut in fata Bistritei (1-3).

Avea cel mai mic salariu de antrenor din Liga I, 100.000 de euro pe sezon, din care n-a luat decat 10%. Aceiasi bani i-a incasat si Tibor Selymes in cele cateva etape pe care le-a petrecut la Sportul, dupa care i-a succedat lui Stoichita, la Ploiesti. Israelianul Ronny Levy a fost si el victima patronului Bucsaru, care a dat fotbalul pe afacerea Green City, astfel ca, pe langa jucatori, maseuri, conducatori si staff-ul tehnic, a fost nevoit sa plece din Urziceni pe usa din dos. In degringolada dupa pri­me­le etape, campioana CFR Cluj a avut ne­voie de un soc, astfel ca a renun­tat la Andrea Mandorlini (400.000 de euro/sezon) si l-a adus pe Sorin Cartu contra sumei de 300.000 de euro. Tabloul modificarilor de antrenori este intregit de Cos­­min Contra, care i-a luat locul lui Vladimir Petrovici pe ban­ca Timi­soarei, si de Edi Iordanescu, succesorul  lui Ilie Dumi­trescu la Stea­ua. In „pole posi­tion” de a fi schim­bati in viitorul foarte apropiat sunt Ionut Badea (Pan­durii Tg.-Jiu), Ioan Andone (Dinamo) si Lopez Caro (FC Vaslui), de care omul de afaceri Adrian Porum­boiu se pare ca se desparte mai greu.

12 tehnicieni alungati de gura lui Becali


Ultimul debarcat de pe banca tehnica a Ligii I este Ilie Dumitrescu (foto), omul despre care se credea ca va aduce, in sfarsit, stabilitate in Ghencea. I-a urmat la conducere lui Victor Piturca, dar nu l-a apucat paltonul in ograda lui Gigi Becali, semn ca la Steaua scaunele de antrenor sunt parca blestemate. A fost cel de-al 12-lea nume de antrenor din „epoca Becali”, patronul din Pipera detinand un record neegalat pe prima scena fotbalistica: a schimbat in aproape un deceniu mai multi antrenori decat au fost  la ros-albastri in 20 de ani de fotbal „comunist”. Stefan Covaci (antrenorul Stelei la finele anilor ‘70), Valentin Sta­nescu, Titi Teasca,  Eme­ric Ienei, Traian Io­nescu, Constantin Cernaianu, Florin Halagian si Anghel Iordanescu (1986-1990) au fost inlocuiti in „era Becali” de Cosmin Ola­ro­iu, Victor Piturca, Wal­ter Zenga, Dumitru Du­mi­triu, Oleg Protasov,  Gheor­­ghe Hagi, Massimo Pe­dra-
­­zzini, Marius Laca­tus,  Dori­nel Munteanu, Cris­tiano Bergodi, Mihai Stoi­chita si Ilie Dumitrescu. Eroul meciului cu Argen­tina de la CM 1994 n-a rezistat decat o luna pe banca tehnica a Stelei, nefiind legat contractual in niciun fel de echipa care l-a propulsat in fot­balul mare. A facut cu Be­cali o intelegere mo­dica, pentru impresie artistica, in valoare de un leu, astfel ca a plecat din Ghencea asa cum a venit. „Nu cer bani, ci doar respect”, a fost mesajul lui Dumitrescu pe 12 august, la conferinta de presa de investire. La finele meciului cu Astra (1-1), din Ghencea, Ilie a aplaudat ironic galeria, cea care-i cerea insistent demisia, si a anuntat ca renunta momentan la fotbal. Gigi Becali sustine ca antrenorii care s-au perindat la Steaua de-a lungul celor opt ani de cand a preluat echipa l-au costat peste 10 milioane de euro, cu salarii, prime de joc si de obiectiv la un loc. Pe cativa dintre ei i-a platit regeste, Olaroiu si Zenga fiind doi dintre acestia. Toti antrenorii au parasit insa Steaua satui de scandalurile in care au fost implicati din pricina gurii rele a patronului. Hagi, Lacatus, Dorinel Mun­teanu si chiar Bergodi (cel care l-a reclamat pe Becali la TAS) au  renuntat la sume frumoase de bani ca urmare a demiterii, numai sa nu mai aiba de-a face cu Gigi Becali. Latifundiarul nu stie sa se abtina, spune lucru­rilor pe nume intr-un mod deloc diplomatic, astfel ca degringolada de pe banca tehnica a Stelei este pusa in carca patronului. E de notorietate conditia impusa de Victor Piturca asta vara, cand a acceptat sa revina in Ghencea. Piti a solicitat niste garantii impresionante care urmau sa fie executate in cazul in care patronul Becali ar fi facut declaratii defaimatoare la adresa sa, a jucatorilor sau a suporterilor. Gigi n-a putut fi „amutit” decat prima etapa din campionat, „mariajul” dintre cei doi nerezistand decat doua luni, pana luna trecuta.

Ce i-a cerut Piturca lui Becali


25 mil. euro cash despagubiri,  sau 5 mil. euro cash garantie, plus un teren de 10 hectare gaj, daca Becali il jigneste pe el sau pe vreun jucator  o garantie de 4 mil. euro, care sa fie folosita doar pentru salariile si primele echipei contract pe trei ani si 300.000 de euro salariu anual  prima de 1 mil. euro pentru cucerirea titlului