Prima linie de cale ferata de mare viteza din Rusia, intre Moscova si Sankt Petersburg a atras cele mai importante companii de constructii din Europa si Asia, contractul estimat pentru realizarea acestui proiect fiind de circa 21 miliarde de dolari.


Astfel, companii din Europa, China si Coreea de Sud si-au anuntat interesul pentru construirea si operarea primei linii ferate de mare viteza din Rusia, proiectul facand parte din programul pregatitor al Cupei Mondiale de Fotbal din 2018.

Siemens din Germania, Alstom si Bouygues din Franta, Finmeccanica si UniCredit din Italia, precum si divizii ale Hyundai si Samsung din Coreea de Sud se numara printre companiile interesate de proiect, a anuntat Elena Sebunina, director adjunct al companiei OAO High-Speed Rail Lines, citata de Bloomberg.

In toamna acestui an, High-Speed Rail Lines va anunta lista scurta a companiilor interesate de licitatie, care va fi urmata de negocieri mai detaliate asupra aspectelor financiare, tehnologice si legale, a mai spus Sebunina.

In planul de organizare a Cupei Mondiale din 2018, Rusia a promis sa construiasca pana la sfarsitul anului 2017 noi legaturi intre orasele care vor gazdui meciurile. Castigatorul licitatiei pentru ruta Moscova-Sankt Petersburg va avea dreptul de a opera calea ferata, cu o lungime de 660 de kilometri, timp de 30 de ani.

High-Speed Rail Lines analizeaza modalitati de a reduce costurile proiectului, estimate in prezent la 626 miliarde de ruble (21 miliarde de dolari), pana la 512 miliarde de ruble. Jumatate din suma urmeaza sa fie suportata de stat, iar restul de catre concesionar.