Dupa ce a cumparat diverse echipamente, printre care 200 de avioane F16, Turcia a cerut SUA sa-i livreze si rachete Patriot pentru a-si intari capacitatea de aparare. Pe de alta parte, America de Sud a devenit un excelent spatiu de afaceri pentru furnizorii de armament. Presedintele Venezuelei a anuntat ca va cumpara arme de 2,2 miliarde de dolari din Rusia, iar in Brazilia competitia dintre F16 si francezul Rafale se anunta foarte dura.

Pentagonul a informat re­cent Congresul american despre o posibila tranzactie de armament cu Turcia, care consta in vanzarea de baterii antiracheta sol-aer Patriot (PAC-3) si de echipamente conexe in valoare de 7,8 miliarde de dolari. Solicitarea notificata Congresului cuprinde 13 unitati Patriot, 72 de rachete interceptoare PAC-3 si o serie de echipamente conexe. Tur­cia „va utiliza aceste rachete pen­tru a-si imbunatati capacitatile de aparare antiracheta, apararea nationala si pentru a descuraja amenintarile regionale”, se arata in documentul transmis Congresului. Trebuie mentionat ca statul turc are mai multe zone conflictuale in preaj­ma, cum ar fi Cipru, aria populata de kurzi, iar, mai nou, trebuie sa ridice un scut impotriva amenintarii nucle­are a Iranului. Pute­rile occidentale acuza Iranul ca incearca sa obtina ar­me atomice, sub acoperirea pro­gramului nuclear civil, acuzatii res­pinse insa de Teheran.

200 de F16 fac parte din flota turca

Turcia, una dintre putinele tari din spatiul musulman care poate cum­para tehnica militara ame­ricana, este un cumparator constant de avioane F16. Flota tarii de la Bos­for numara deja 200 de aparate de lupta fabricate de concernul militar american Lockheed Martin, care a livrat de-a lungul timpului 4.300 de F16 in 24 de tari. Turcia a intrat inca din 2007 in programul de con­struc­tie a avionului de generatia a cincea F35.

Radare si sisteme de ochire de mare precizie

La sfarsitul lunii septembrie 2008, Congresul american a fost noti­ficat de Pentagon ca se inten­tioneaza incheierea unui contract militar pentru livrarea a 30 de sisteme de ochire cu laser de mare precizie  AN/AAQ-33 Sniper si alte 30 de sisteme de ochire cu laser si radar  AN/AAQ-13 LANTIRN Extended Range Navigation Pods, sisteme compatibile cu avionul F16 C Block 50.
 
Comanda Turciei catre industria americana de aparare mai mentiona piese de schimb si alte componente necesare bunei functionari a aero­navelor militare, in valoare de 200 de milioane de dolari. Furnizori au fost desemnati Lockheed Martin si Fire Control Company din Orlando, Florida. Desi aceste sisteme nu au fost mentionate in comanda pentru avioane se presupune ca ele vor fi folosite pentru echiparea celor 30 de aparate comandate in 2008.


Lockheed Martin Aeronautics Co. Din Fort Knox, Texas, a mai livrat o transa de 30 avioane F16 Block 50 impreuna cu echipamentele aferen­te la sfarsitul lunii mai 2007. Tran­zactia s-a facut in baza unei scrisori de acceptare a partii americane si a celei turce. Semnarea scrisorii de acceptare a fost anuntata de repre­zentantii Lockheed Martin pe 11 mai 2007.

Avionul vandut atunci Turciei contine aceleasi sisteme ca si cele­lalte aparate care se aflau deja in flota militara turca si face parte dintr-un program multianual de inarmare a statului NATO. Valoarea contractului de transfer a celor 30 de avioane complet echipate se ridica la 1,8 miliarde de dolari. Lockheed Martin impreuna cu subcontractorii sai este destinatarul a 1,1 miliarde de dolari  din suma totala. Asamblarea fina­la a aparatelor se va face la TUSAS Aerospace Industries (TAI) in Turcia.

Tot anul trecut, Turcia a cum­parat si un numar de 30 de instalatii radar compatibile cu cele 30 de avioane F16 Block 50 cumparate, in valoare de 730 de milioane. Fur­ni­zo­rul de tehnica militara este com­pania americana Northrop Grumman Systems Corp.

Arme pentru America de Sud

Nici continentul sud-american nu se lasa mai prejos cand vine vorba de achizitii de armament. Rusia a acor­dat un credit de 2,2 miliarde de do­lari Venezuelei pentru cum­pararea de armament rus, printre care 92 de tancuri T-72 si sisteme antia­eriene, a anuntat recent prese­dintele Hugo Chavez. Prese­dintele a mentionat achizitionarea a 92 de tancuri T-72 pentru modernizarea par­cului  de blindate. O alta achizitie importanta anuntata de liderul vene­zuelean este cumpararea de sisteme antiaeriene cu care sa tina la distanta „inamicii”. „Am semnat deja con­trac­tul pentru aceste mici aparate”, a spus Chavez, care a aratat o foto­grafie cu lansatoare de rachete mul­tiple mobile 300 mm Smerch, cu o raza de actiune de 90 de kilometri.

Prin­tre sistemele antiaeriene ce vor fi cumparate figureaza si rachete sol-aer Antey 2.500 si S-300V. Prese­dintele a justificat aceste achizitii prin existenta in Venezuela a unor rezerve de gaz si petrol ce trebuie protejate. Rusia si Venezuela au sem­nat, intre 2005 si 2007, 12 contracte de armament in valoare totala de 4,4 miliarde de dolari.