Guvernul Marii Britanii a anuntat investii de 9 miliarde lire sterline (11,47 miliarde euro) in dezvoltarea cailor ferate. Presa scrie ca este „cea mai mare investitie realizata in acest domeniu de pe vremea reginei Victoria”.Intr-un interviu acordat postului de radio BBC 4, ministrul britanic al transporturilor, Justine Greening, a explicat ca programul de finantare suplimentara va permite, pe viitor, reducerea preturilor pentru acest mijloc de transport.

Pe termen scurt insa, tarifele pe calea ferata vor creste cu 3%. Ministrul a precizat ca este vorba de o masura temporara, menita sa conduca la eficientizarea retelei de transport. Potrivit spuselor sale, 75% dintre calatorii se vor efectua la bordul noilor trenuri electrice si ca vor spori inclusiv investitiile in transportul feroviar de marfuri. Acest lucru, a inisistat Greening, va fluidiza traficul rutier, reducand substantial numarul de blocaje.

Mare parte a proiectelor, care vor incepe in 2014, sunt destinate nordului tarii, in cadrul programului Northern Hub, o ampla initiativa cu participarea statului si a sectorului privat. Introducerea in circulatie a noilor trenuri electrice va reduce timpul calatoriilor intre orase.

De amintit ca, la inceputul acestui an, guvernul britanic a aprobat constructia unei cai ferate de mare viteza HS2 intre Londra si Birmingham si estimat la 3,27 miliarde lire sterline. Cu o lungie de 225 km, noul drum ferat va permite dezvoltarea unei viteze e 360 km/h, ceea ce va permite ca durata calatoriei intre cele doua orase sa se reduca la 49 de minute.