Marea Britanie nu intentioneaza, in faza actuala, sa impiedice tarile membre UE sa utilizeze institutiile europene pentru a duce la bun sfarsit noul pact bugetar, a declarat astazi William Hague, seful diplomatiei de la Londra.


„Nu avem de gand sa actionam imediat”, a spus ministrul. Dar, a subliniat el,  „daca utilizarea institutiilor europene va ameninta drepturile fundamentale ale Marii Britanii sau ar afecta interesele vitale ale tarii, precum piata comuna, Londra va fi nevoita sa recurga la catiuni legale”.

Marea Britanie a fost singurul membru al UE care a refuzat, in decembrie anul trecut, sa adere la acordul menit sa consolideze disciplina bugetara la nivelul Celor 27.

Textul, oficial intitulat „Tratat privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in Uniunea economica si monetara”, urmeaza sa fie adoptat astazi de sefii de stat si de guvern al UE, in cadrul summitului lor de la Bruxelles.

William Haque a constatat, pe de alta parte, ca „o mare parte din continutul proiectului de acord supus astazi dicutiilor reprezinta chestiuni pe care zona euro le poate deja intreprinde in baza tratatelor existente. Nu exista prerogative noi acordate institutiilor”, a precizat el.