Campionatul European de Snooker de anul viitor va avea loc in Bucuresti. Cheltuielile vor fi suportate de Rin Grand Hotel, care va incerca sa scoata profit din contracte de sponsorizare si vanzari de bilete.

Romania va gazdui Cam­pio­natul European de Snoo­ker din 2010, potrivit unei decizii luate sap­ta­mana trecuta de Federatia Europeana de Biliard si Snooker (EBSA), cu ocazia unei Adunari Generale care a avut loc in Belgia.

Organizarea acestui turneu este un semnal remarcabil, in contextul in care snookerul este din ce in ce mai popular in Romania, iar Federatia nationala a fost infiintata abia in 2007. „Este un eveniment extra­or­dinar pentru Romania, in conditiile in care in aceasta perioada nu se mai misca nimic.Inseamna enorm si din punctul de vedere al popularizarii”, spune Dragos Cozmaciuc, antrenor federal si actionar majoritar al clubului in care functioneaza si Centrul National de Snooker.

Cheltuieli de 100.000 de euro


Competitia se va desfasura la Bucuresti, la Rin Grand Hotel, timp de 10 zile, datele exacte urmand a fi stabilite in interiorul intervalului 1-15 iunie 2010. Federatia Romana de Snooker (FRS) a incheiat un contract cu Rin Grand Hotel, care a preluat toate cheltuielile de organizare si mana­gementul evenimentului.

Cheltuielile totale de organizare sunt estimate de Cozmaciuc la 100.000 de euro. Acestea cuprind ca­zarea si masa pentru cei 35 de arbitri si oficiali, timp de doua saptamani, inchirierea salii, cheltuielile de trans­port ale delegatiei oficiale, dineuri, logistica si promovare. Toti par­ticipantii isi platesc transportul catre Romania, iar sportivii isi pla­tesc si cazarea. EBSA va asigura 20 de mese de snooker tip VIP.

Premiile totale se ridica la 10.000 de euro, suma care este asigurata in special din taxele de participare.

„Cei de la Rin au exclusivitate asupra contractelor de sponsorizare si a drepturilor de televizare, este pro­blema lor”, spune Cozmaciuc. Com­pania hoteliera nu are stan­darde exacte de organizare precizate in contract, insa Cozmaciuc are in­cre­dere in echipa de management de la Rin, in conditiile in care aceasta isi pune in joc imaginea in lumea bu­sinessului.

Contractul mai prevede ca Rin sa asigure televizarea eve­ni­mentului pe un post national, timp de 10 zile, cel putin cateva ore pe zi.

„Incercam sa facem si profit”


Romica Tamas, director de dez­voltare al Rin Grand Hotel, spune ca aceasta nu este prima colaborare cu o federatie sportiva. „Am mai co­laborat cu federatiile de rugby si de handbal, patronul Ionut Negoita este atasat de sport. Ideea ne-a venit in discutiile cu reprezentantii FRS. Este bine ca atragem evenimente de ase­menea anvergura”, a declarat Tamas.


Acesta a confirmat ca efortul de organizare se va situa la aproximativ 100.000 de euro, insa contributia financiara propriu-zisa va fi ceva mai mica, in conditiile in care majo­ri­tatea cheltuielilor sunt reprezentate de servicii care constituie businessul societatii. Este vorba de cazare, masa, sala de competitie si trans­portul intern cu masinile hotelului.

Tamas spune ca vor fi cheltuiti intre 30 si 40.000 de euro pentru promo­varea evenimentului, astfel incat sa fie atrasi sponsorii. „Targetul prin­cipal a fost organizarea competitiei si imaginea ce rezulta de aici. Insa, ca orice oameni de afaceri, incercam sa facem si profit”, a afirmat Tamas.


Sursele de venit la care se gandesc reprezentantii Rin Grand Hotel sunt sponsorii si vanzarile de bilete. Tamas va incerca sa incheie un contract cu o televiziune de sport, cu acoperire nationala, care sa asi­gure transmisii in direct zilnice de la patru la sase ore. „Nu stiu daca o televiziune generalista este dispusa sa transmita patru-sase ore de snoo­ker”, spune Tamas.

Pentru sesiunile semifinale si finala, vor fi amenajate intre 250 si 300 de locuri pentru spectatori. Ta­mas spune ca in Romania este un public de snooker, dispus sa chel­tuiasca pentru acest sport.

Ca dova­da, Tamas se refera la statisticile pos­tului de televiziune Eurosport, ale carui audiente in Romania cresc de trei ori in momentul unei trans­misii din circuitul profesionist de snooker si deschiderea unor cluburi de specialitate, care au succes in piata, desi sunt scumpe.

Intelegere cu Malta


Din punct de vedere sportiv, Campionatul European de Snooker (CE) este cea mai importanta com­petitie de amatori de pe continent. Cele trei categorii ale concursului sunt masculina, feminina si Master - peste 40 de ani. In total, vor fi prezenti peste 150 de sportivi la CE de la Bucuresti.

In paralel, va avea loc Romanian International Open, com­petitie la care au acces doar jucatori din Europa, cu exceptia celor din Marea Britanie si Republica Irlanda.

Pentru Open, sunt asteptati intre 80 si 100 de sportivi. Cea mai mare miza a celor doua competitii este accederea in circuitul profesionist Main Tour, format din 96 de juca­tori.

Anual, 24 de jucatori retro­gradeaza din acest circuit, iar alti 24 promoveaza pe baza rezul­tatelor de la competitiile de amatori. Cei mai multi si mai valorosi jucatori din Main Tour sunt britanici, iar EBSA, prin restrictia impusa la Open, incearca sa asigure un echilibru.

Romania a mai organizat un campionat european de snooker in 2006, la Constanta.

Cozmaciuc spu­ne ca evenimentul de la anul va avea o vizibilitate mai mare din cel putin doua motive: are loc in Bucuresti si se desfasoara sub egida Federatiei Romane de Snooker.

Competitia din 2006 a avut loc sub egida Asociatiei Romane de Snooker, precursoarea Federatiei. In sedinta de saptamana trecuta de la Antwerpen, Belgia, principalul competitor al Romaniei pentru or­ganizarea CE a fost Malta.

Potrivit unei intelegeri tacite, competitia de se­niori a fost preluata de Romania, iar Malta a preluat Campionatul European de juniori si echipe, care va avea loc in martie 2010. Cozmaciuc se asteapta ca 25-30 de sportivi din Romania sa se inscrie la CE. „Vrem sa dam sansa cat mai multor romani sa participe.

Prima sansa o au cei din Marea Britanie. Si la Open e greu, chiar daca nu participa britanici. Ne-am bucura sa ajunga un roman in primii 32”, a declarat
Coz­maciuc.

CE 2009, castigat de David Hogan


Campionatul European din acest an, desfasurat la Antwerpen, a fost castigat de irlandezul David Hogan. In finala, acesta l-a invins pe compatriotul sau Mario Fernandez, cu 7 - 4. Astfel, Hogan este cel mai nou jucator promovat in Main Tour.

Obiectivul FRS: Main Tour in maximum 10 ani


Obiectivul Federatiei este propulsarea unui jucator roman in turneul mondial profesionist, in termen de 5-10 ani. In acest moment, prioritatea pentru sistemul de performanta din Romania este organizarea unui sistem de recrutare si de instruire eficient si realizat de profesionisti.

Din punct de vedere sportiv, nivelul jucatorilor este evaluat in functie de nivelul breakului realizat - adica numarul de puncte obtinut intr-o singura intrare la masa. In acest moment, sunt 10-15 jucatori in Romania care efectueaza constant breakuri de pana la 40-50 de puncte. In Main Tour se realizeaza frecvent breakuri de peste 100 de puncte. Breakul maxim posibil in snooker este de 147 de puncte.