Secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, Valentin Alenxandru, a declarat că din punct de vedere sportiv transferurile jucătorilor de la "U" Cluj la Petrolul Ploieşti, cercetate de DIICOT, sunt corecte, chiar dacă ar fi fost făcute cu titlu gratuit, informeaza Mediafax.

"Nu cunosc problema, nu a venit nicio înştiinţare de la DIICOT. Nu vă pot spune dacă jucătorii au plecat liberi pentru că e vorba de contracte şi sunt lovite de confidenţialitate. Eu sunt doar un administratrator. Conform regulamentului ligii, dacă la acordul de transfer nu e prevăzută nicio sumă, niciodată, sub nicio formă nu mai poate să apară un act adiţional prin care să se stipuleze o sumă. Pentru că atunci contractul devine nul. Ai spus că nu iei bani, cu titlu gratuit merge cât e sub contract cu tine. Clubul cedent nu mai poate solicita printr-un act adiacent vreo sumă de bani. Din punctul de vedere al ligii nu e nicio problemă. Eu am primit nişte acte corecte, au îndeplinit condiţiile mele de înregistrare şi cu asta basta. E opţional dacă e trecută o sumă de transfer sau nu. Acordurile de transfer s-au legitimat. A fost voinţa unui patron care şi-a eliberat jucătorii de contract cu fosta echipă. În ce condiţii, e opţiunea lui. De vreme ce s-a eliberat un document cu ştampilă, cu număr de înregistrare de la «U» Cluj, cu semnătura jucătorului şi a reprezentantului clubului, din punct de vedere sportiv e corect. Şi jucătorul a venit la un club care l-a preluat. Dacă acordul are trei semnături, jucătorul, clubul cedent şi clubul cesionar, nu e nicio problemă. Dacă e cu «lovele» bine, dacă nu tragi o linie şi atât", a declarat, pentru MEDIAFAX, secretrarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) informează că, în perioada mai-septembrie 2012, persoane din cadrul SC Fotbal Club Universitatea Cluj SA au acţionat în scopul obţinerii unor beneficii financiare substanţiale prin transferarea, cu titlu gratuit, a unui număr de 15 jucători de fotbal către SC Fotbal Club Petrolul SA.

Poliţia Română precizează că sportivii sunt înregistraţi la noul club, figurând cu o valoare de transfer ridicată, unul dintre ei fiind transferat deja la un al treilea club sportiv contra unei sume apreciate la 250.000 de euro.

Astfel, se estimează că, prin această modalitate, clubul sportiv din Cluj a fost prejudiciat cu aproximativ 10,95 milioane euro (45.225.000 RON), arată Poliţia Română, într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.

Miercuri, 14 noiembrie, în baza autorizaţiilor emise de Tribunalul Cluj, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca şi procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Cluj au efectuat două percheziţii la sediile a două cluburi sportive, informează Poliţia Română.

Percheziţiile au vizat ridicarea unor înscrisuri şi documente, precum şi identificarea tuturor persoanelor implicate şi a participaţiei acestora, într-un caz de delapidare.

Concret, la data de 9 octombrie, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca-Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor s-au sesizat din oficiu cu privire la existenţa în cadrul unui club sportiv din judeţul Cluj, a unui grup infracţional organizat ce a acţionat în vederea delapidării clubului.

Cauza a fost înaintată la DIICOT-Serviciul Teritorial Cluj pentru competentă soluţionare.

"Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Cluj au dispus începerea urmăririi penale «in rem», sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de inițiere/constituire a unui grup infracţional organizat şi delapidare cu consecinţe deosebit de grave, prev.de art.7 al.1 și 3 din Legea 39/2003 şi art.215 indice 1 al.1, 2 Cod penal", se arată într-un comunicat de miercuri al DIICOT.

Concret, potrivit DIICOT, în perioada mai-septembrie 2012, persoane din cadrul SC Fotbal Club Universitatea Cluj SA au acţionat în scopul obţinerii unor beneficii financiare substanţiale prin transferarea, cu titlu gratuit, a unui număr de 15 jucători de fotbal către SC Fotbal Club Petrolul SA.

"Transferul cu titlu gratuit a unor jucători cotaţi pe piaţă cu o valoare ridicată, estimata la aproximativ 11.000.000 de euro şi care au generat cheltuieli încă de la momentul achiziţiei, în contextul unei situaţii financiare deficitare a clubului, este de natură să genereze suspiciuni cu privire la realitatea contractelor de transfer încheiate.

Procurorii DIICOT au efectuat percheziţii în municipiile Cluj - Napoca şi Ploieşti, la sediile sociale ale celor două cluburi sportive, în vederea ridicării de documente şi alte mijloace de probă.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Cluj a obţinut autorizaţie de percheziţie de la instanţa clujeană într-un caz în care s-a început urmărirea penală pentru constituire de grup infracţional organizat şi delapidare cu consecinţe deosebit de grave, referitor la transferarea cu titlu gratuit a mai multor fotbalişti între cluburile U Cluj şi Petrolul Ploieşti, informau surse judiciare.

Finanţatorul Universităţii Cluj, Florian Walter, a anunţat, la finalul sezonului 2011/2012, că părăseşte gruparea ardeleană, urmând ca majoritatea jucătorilor de valoare din lot să se transfere la Petrolul Ploieşti, club la care doreşte să se implice financiar. Florian Walter s-a declarat dezamăgit de autorităţile locale din Cluj-Napoca care nu s-au implicat în susţinerea echipei.

În vara acestui an, Petrolul Ploieşti a transferat cincisprezece fotbalişti de la Universitatea Cluj: Mircea Bornescu (portar, 32 ani), Sebastian Achim (fundaş, 25 ani), George Galamaz (fundaş, 31 ani), Lukasz Szukala (fundaş, 27 ani), Constantin Grecu (fundaş, 23 ani), Ovidiu Hoban (mijlocaş, 29 ani), Laurenţiu Marinescu (mijlocaş, 27 ani), Adrian Cristea (mijlocaş, 28 ani), Marian Cristescu (mijlocaş, 27 ani), Nwakaeme Tony (atacant, 23 ani), Gheorghe Grozav (atacant, 22 ani), Sebastian Cojocnean (mijlocaş, 25 ani), Vlad Morar (atacant, 18 ani), Dorinel Popa (mijlocaş, 23 ani) şi Ionuţ Neag (fundaş, 18 ani).