Bancile nu sunt interesate sa sa repatrieze capital, pentru ca rata de adecvare se calculeaza la nivel de grup, astfel ca nu exista un stimulent pentru plecare, a afirmat consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru

"Nu vad ca aceasta (repatrierea capitalului, n.r.) sa fie o problema pentru Romania, pentru ca chiar daca bancile straine au interes, procesul este oricum lent, se va intampla lent daca se va intampla. Nu exista interesul acesta, pentru ca adevarea capitalului se calculeaza la nivel de grup. Deci nu exista un stimulent pentru plecare. Exista mai degraba un stimulent ca oamenii sa-si continue businessul pe baze bune aici in Romania. Eu nu vad o problema in acest lucru", a explicat Lucian Croitoru, in cadrul semninarului EU-COFILE organizat la Sinaia de BNR si Alpha Bank.

El a declarat ca singurele presiuni sunt acum ca, pana in iunie, cele 70 de banci de pe lista Autoritatii Bancare Europene sa creasca indicatorul de adecvare a capitalurilor proprii la 9%, iar in incercarea de a-si rezolva problemele probabil ca exista presiuni.

"Nu este logic pentru banci sa incerce sa duca capitalul acolo (la bancile mama, n.r.), deoarece rata de adecvare a capitalului se calculeaza la nivel de grup. Daca una din cele 70 de banci trebuie sa atinga 9% pe Tier 1 in acea tara nu o rezolva mutand de la o fiica la o mama", a mai spus consilierul guvernatorului BNR.