Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, ar fi cel mai potrivit sa il inlocuiasca pe Mihai Tanasescu, in functia de reprezentant al Romaniei la Fondul Monetar International (FMI), cred analistii financiari.


Mircea Cosea se arata rezervat si sustine ca numirea noului reprezentant al Romaniei la FMI este o chestiune ce tine de profesionalism, de legaturile politice si de varsta. In opinia sa, cel care il va inlocui pe Mihai Tanasescu, va fi, cel mai probabil, cineva din BNR. Mircea Cosea il nominalizeaza pe Lucian Croitoru, pentru ca "este de-al casei si un profesionist".

Parerea lui Mircea Cosea este impartasita si de Ionel Blaculescu, intrucat ,,pe linia FMI are experienta si pare a fi cel mai potrivit". Consultantul financiar este de parere ca un posibil inlocuitor ar putea fi Cristian Popa, care in prezent ocupa functia de viceguvernator la BNR.

"Trebuie sa fie cineva care graviteaza in jurul BNR, altfel ne facem de ras. Cand este numit un om bun si totul merge bine, atunci lucrurile stau bine, dar in caz contrar, ne evidentiem negativ", sustine Ionel Blanculescu.

Mihai Tanasescu va fi numit in functia de vicepresedinte la Banca Europeana pentru Investitii (BEI), fiind primul roman care ajunge sa faca parte dintre cei noua vicepresedinti ai institutiei financiare.

Mihai Tanasescu, in prezent reprezentantul Romaniei la FMI, va parasi aceasta functie inainte sa ii expire mandatul. Cel care il va inlocui va fi propus de guvernatorul bancii centrale a Romaniei, dar propunerea va fi dezbatuta si de Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei, a explicat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Actualul reprezentant al Romaniei la FMI a fost propus de Mugur Isarescu, in 2007. Tot guvernatorul bancii centrale a fost si cel care i-a prelungit mandatul lui Tanasescu la FMI. De asemenea, Isarescu a mai prelungit mandatul lui Lucian Croitoru, cel care a detinut functia de reprezentant al Romaniei la FMI, inainte de Mihai Tanasescu, in perioada 2003-2007.