Lukoil ia în calcul posibilitatea de a achizitiona participaţia de 20% detinuta de compania ruso-britanică TNK BP la National Oil Consortium (NOC), grupul rus care operează zăcământul Junin-6 din Venezuela, dacă TNK BP se retrage din proiect, a anuntat şeful Lukoil, Vagit Alekperov, într-un interviu acordat cotidianului RBC Daily.


Un pas similar este avut in vedere inclusiv de grupul energetic rus Surgutneftegaz, care intenţionează să-si vândă pachetul de 20% din actiunile NOC către Rosneft, cel mai mare producător de ţiţei din Rusia. Dacă cele două tranzacţii vor fi realizate, Lukoil şi Rosneft vor deveni acţionarii principali ai NOC, care în prezent este controlat de cinci companii petroliere, care deţin fiecare 20% din acţiuni.

Analiştii subliniază că proiectul Junin-6 din Venezuela ar putea fi extrem de profitabil pentru companiile din Rusia, după ce rezervele ţării s-au triplat în ultimul deceniu, ajungând la 297 milioane de barili. Lukoil deţine patru rafinării mari pe teritoriul Rusiei şi trei în exterior, respectiv în Ucraina, Bulgaria şi România - rafinăria Petrotel. De asemenea, Lukoil deţine acţiuni la o rafinărie din Olanda.

Înfiinţată în anul 1998, compania Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România. În prezent, compania Lukoil România comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie şi nouă depozite de produse petroliere.