Fumătorii din Australia găsesc în magazine, începând din acest weekend, pachetele de ţigări cu ambalaj simplu, fără culori sau elemente vizuale care să distingă brandul şi imprimate cu fotografii dure menite să avertizeze asupra riscurilor presupuse de fumat, relatează Mediafax.

Primele pachete cu ambalaj uniformizat, corespunzător legislaţiei dure anti-fumat din Australia, au început să apară în această săptămână în magazine, transmite Bloomberg.

Denumirile brand-urilor sunt imprimate în acelaşi font indiferent de marcă, pe fond de culoare "maro închis mohorât", specificată în legea avizată în luna august de Înalta Curte de la Canberra. Pe pachete sunt afişate imagini violente menite să ilustreze efectele medicale ale fumatului. Legea impune ca cel puţin 75% din "faţa" unui pachet să fie acoperită cu astfel de imagini. Pentru cealaltă parte a pachetului, 90% din suprafaţă este rezervată avertismentelor.

Proprietarii de magazine sunt obligaţi să ţină pachetele de ţigări în dulapuri de culoare albă, fără elemente vizuale distinctive, în locuri greu de observat pentru clienţi.

Guvernele din Marea Britanie, Noua Zeelandă, Turcia şi Uniunea Europeană analizează proiecte asemănătoare, în timp ce justiţia din Statele Unite a blocat în luna august primul proiect de lege care viza modificarea pentru prima dată în 20 de ani a avertismentelor de pe pachete privind efectele medicale ale fumatului.

Comisia Europeană se pregăteşte să revizuiască directiva privind ambalajele ţigaretelor şi urmează să propună un proiect în această toamnă, propunerile fiind foarte asemănătoare cu legislaţia adoptată în Australia.

Principalele propuneri lansate în dezbatere publică de către CE se referă la introducerea unor ambalaje generice sau fără însemne grafice, în locul celor actuale, ceea ce presupune eliminarea tuturor formelor de prezentare a mărcii - mărci comerciale, logo-uri etc, cu excepţia numelui de marcă.  Pachetele de ţigarete ar urma astfel să aibă o culoare neutră standard, cu excepţia avertismentelor de sănătate obligatorii, scopul Comisiei Europene fiind ca pachetele să devina neatractive, iar avertismentele, care ar trebui să acopere 75% din suprafaţa ambalajului, ar urma să iasă mai mult în evidenţă, reducând astfel incidenţa fumatului.