Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pune 230 de milioane de euro din fonduri europene la dispoziţia celor care doresc să investească în modernizarea exploataţilor agricole şi în creşterea valorii adăugate a produselor agricole, sumele fiind disponibile în perioada 26 noiembrie 2012 - 18 ianuarie 2013, informeaza Agerpres.

Potrivit unui comunicat al MADR, în perioada menţionată vor fi deschide două noi sesiuni de depunere de proiecte pentru măsura 121 'Modernizarea exploataţilor agricole' şi respectiv pentru măsura 123 'Creşterea valorii adăugate a produselor agricole forestiere' din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).

'Am luat această decizie, de a deschide o nouă sesiune pentru măsura 123, în contextul dificultăţilor legate de comercializarea legumelor şi fructelor în România. Prioritatea mea ca ministru este ca, prin această măsură, asociaţiile şi cooperativele de producători să ajungă cât mai repede la stabilirea depozitelor de colectare legume-fructe în bazinele legumicole şi pomicole. Acestea au acum la dispoziţie fonduri europene cu care să construiască depozite, cu toate facilităţile necesare pentru vânzarea către comercianţi, a legumelor şi fructelor realizate chiar de membrii asociaţiilor şi ai cooperativelor implicate. Decizia mea face parte din setul de măsuri pe care ministerul agriculturii îl are în vedere pentru facilitarea accesului producătorilor în pieţe', a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

Decizia deschiderii unei noi sesiuni în cazul măsurii 121 a fost luată în primul rând pentru încurajarea fermierilor de a creşte bovine de carne în România.

Sumele alocate sesiunii din perioada 26 noiembrie 2012 - 18 ianuarie 2013 vor fi de 150 de milioane de euro pentru măsura 121 'Modernizarea exploataţilor agricole' şi respectiv 80 de milioane euro pentru măsura 123 'Creşterea valorii adăugate a produselor agricole forestiere'.