Observarea alegerilor de către OSCE este o practică obişnuită internaţional, pentru asigurarea transparenţei şi confirmarea bunei funcţionări a mecanismelor instituţionale implicate, precizează MAE, comentând "declaraţii publice" despre suspiciunea că România nu poate organiza alegeri libere, informeaza Mediafax.

"Referitor la declaraţiile publice pe tema existenţei unei eventuale suspiciuni că România, stat membru al Uniunii Europene, nu ar putea organiza alegeri libere şi, drept urmare, alegerile parlamentare din data de 9 decembrie ar trebui să fie monitorizate de OSCE, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări: Observarea alegerilor de către Organizaţia pentru Cooperare şi Securitate în Europa (OSCE) este o practică obişnuită la nivel internaţional, care are drept scop asigurarea transparenţei procesului electoral şi confirmarea bunei funcţionări a mecanismelor instituţionale implicate", se arată într-un comunicat MAE.

MAE aminteşte că în ultimii ani OSCE a monitorizat, printre altele, alegerile anticipate din 6 iunie 2010 si din 12 septembrie 2012 din Olanda, alegerile parlamentare din 10 şi 17 iunie 2012
din Franţa, alegerile parlamentare anticipate din 6 mai 2012 Grecia, parlamentarele din 14 octombrie 2012 din Lituania, generalele din 6 mai 2010 din Marea Britanie, prezidenţialele din 25 aprilie 2010 din Austria, europarlamentarele din 4-7 iunie 2009 din 15 state membre UE, parlamentarele din 17 aprilie 2011 şi prezidenţialele din 22 ianuarie 2012 din Finlanda, parlamentarele din 11 aprilie 2010 din Ungaria, parlamentarele din 9 octombrie 2011 din Polonia, parlamentarele anticipate din 20 noiembrie 2011 din Spania, parlamentarele din 27 septembrie 2009 din Germania, federalele din 23 octombrie 2011 din Elveţia, Alegerile pentru Congres la jumătate de mandat din 2 noiembrie 2010 şi alegerile prezidenţiale din 6 noiembrie 2012 din SUA.

România este suspectată că nu mai este capabilă să organizeze alegeri libere, după fraudele de la referendum, a spus, luni, preşedintele Traian Băsescu, menţionând că va trebui ca fraudele să fie investigate până la capăt.

El a spus că în aceste condiţii va trebui să suportăm situaţia în care vor fi trimişi în ţară observatori OSCE la alegeri, România fiind stat UE.

"România este suspectată că nu poate organiza alegeri libere, ca urmare a fraudelor de la referendum. Vom avea de suportat ruşinea de a avea observatori OSCE, stat membru al Uniunii Europene. Şi nu exclud posibilitatea ca şi alte organizaţii să ceară prezenţa la alegeri", a spus Băsescu.