Publicatia britanica „Daily News” si cotidianul spaniol „Diario” au intocmit un clasament al celor mai puternice structuri mafiote din lume. Criteriile de evaluare au vizat implicarea in actiuni criminale pe teritoriul altor state, precum si amploarea activitatilor ilegale: comertul cu arme, stupefiante etc.

1. Mafia rusa numara 500.000 de oameni. Capii ei controleaza 70% din economia tarii, precum si industria de prostitutie din Macao si China, traficul ilegal de narcotice din Tadjikistan si Uzbekistan, spalarea de bani din Cipru, Israel, Belgia si Marea Britanie. Ei se ocupa, totodata, de furturi de masini, comertul cu materiale nucleare si pros­titutia din Germania. In plus, potrivit pre­sei occidentale, mafia rusa a patruns pu­ternic in sport. Potrivit unor date con­cor­dante, crima organizata din Rusia este prezenta in peste 50 de tari ale lumii. In ceea ce priveste capitalul eva­cuat din Rusia incepand cu 1991, unele surse indica 150 mld. $, altele numai 50 mld. $.

2. Cosa Nostra este formata din 181 de familii, care regrupeaza intre 5.000 si 6.000 de oameni. Potrivit unor calcule aproximative, cifra de afaceri a mafiei siciliene se ridica la 13 mld. euro, din care 8.005 mld. euro provin din trafic de dro­guri, 2.841 mld. din spalare de bani, comert ilegal cu diferite produse etc., tra­ficul de arme aduce aproximativ 1,55 mld. euro, iar proxenetismul - 176 mili­oa­ne. La sfarsitul secolului al XIX-lea, mii de sicilieni au plecat in America, fugind din calea saraciei si a vesnicelor razboaie dintre clanuri. Astfel, in marile orase ale SUA s-a creat alta Cosa Nostra - o retea de „familii” siciliene care controleaza cazi­no­urile, contrabanda, prostitutia, co­mer­tul ilegal cu bauturi spirtoase, tutun si arme. Pe ansamblul organizatiilor ma­fio­te italiene, cifra de afaceri depaseste 90 mld. euro.

Cartelul drogurilor din Columbia


3. Mafia columbiana reprezinta unul dintre cei mai mari furnizori mondiali de cocaina. Toate eforturile autoritatilor statului de a pune capat acestei orga­ni­zatii raman, deocamdata, fara rezultate majore. Cartelurile de droguri au aparut in Columbia la mijlocul anilor 1960, iar castigurile lor sunt estimate la zeci de miliarde de dolari.

4. Mafia chineza este constituita din do­ua grupari separate. Pe de o parte sunt tria­dele, adica organizatii de ori­gine nationalista si care dateaza din Evul Mediu. Sunt in jur de 50, stabilite cu pre­cadere in Macao, Hong Kong si Taiwan. Membrii acestor structuri se ocupa de rapiri de persoane, trafic de carne vie, comert ilegal cu arme si stu­pe­fiante etc. Potrivit expertilor, pe masura ce economia Chinei se va transforma in lider mondial (ultimele prognoze in acest sens sustin ca acest lucru se va in­tampla in urmatorii 20 de ani), triadele isi vor extinde spatiul de actiuni. Tria­dele au declarat deja „razboi” con­cu­rentilor lor, ele reusind sa detroneze, in Japonia, mafia locala in privinta numa­rului de crime efectuate de straini. Pe de alta parte, sunt gangsterii noii Chine prezenti in Franta, Olanda sau Belgia.

5. Mafia japoneza - yakuzza, cu un efec­tiv de peste 84.700 de oameni, este re­­prezentata de patru principale sindi­ca­te, care-si desfasoara activitatea pe tot cu­prin­sul tarii si poseda ramificatii in zona Pacific, precum si in Germania, Sta­tele Unite, Mexic si Australia. Atentia lor este con­centrata pe pariuri si jocuri de noroc, pe afaceri in sectorul imobiliar, pro­xenetism, trafic de droguri si de arme.

6. Mafia mexicana este considerata una dintre cele mai puternice organi­za­tii de crima organizata din Statele Unite si care s-a nascut in lumea intunecata a inchi­sorilor. A aparut in anii 1950, cand s-a impus ca aparator al mexicanilor aflati dupa gratii in SUA de alti infractori si de organele de paza ale peniten­cia­re­lor. Se ocupa de santaj si de comertul cu narcotice.

7. Mafia israeliana este specializata in traficul de narcotice si in industria se­xu­lui. Pe masura ce gruparile de crima or­ga­nizata din alte regiuni ale lumii au in­ceput sa-si spuna cuvantul, re­pre­zen­tan­tii mafiei israeliene se confrunta cu o concurenta acerba.

8. Mafia sarba lu­creaza in zeci de tari ale lumii si se ocupa de contrabanda cu narcotice, asasinate comandate, jafuri de locuinte, si con­tro­lul asupra jocurilor de noroc. Pe listele Interpolului figureaza aproximativ 350 de cetateni sarbi, care sunt, in mare parte, colaboratori sau capi ai diferitelor organizatii criminale.