Ministerul de Interne pare un donator perfect pentru o institutie mass-media pe jumatate muribunda. N-a lasat tara la greu, oferind cu ge­nerozitate, in momente-cheie, su­biecte de prima mana. Ultimul, mai deunazi, cand, in plina lupta pentru putere in MAI, pentru su­prematie in PDL si chiar pentru integrarea in spatiul Schengen, iese pe piata un nou caz de coruptie, de data aceasta la nivel inalt.

Personajul-cheie este secretarul de stat Dan Fatuloiu, politist cu state vechi, tipul de ofiter  in­coruptibil, trecut prin mai toate functiile ierarhice, care a incercat in cateva randuri chiar sa faca reforma in MAI, etichetat ca fiind omul lui Blaga, recent debarcat din fruntea ministerului. Inde­partare decisa „la drum de seara”, dupa mitingul politistilor din 24 septembrie, pe care cine credeti ca avea misiunea sa-l supervizeze? Chestorul Fatuloiu. El ramane insa in continuare sef al Directiei Siguranta si Ordine Publica a MAI, avizat si de Cotroceni, cu toate ca presedintele Basescu a fost foarte deranjat de manifestarile politistilor, la serviciile carora avea sa renunte ulterior, ca des­chizatori de drumuri ai coloanei oficiale. Asadar, Fatuloiu rezista in fruntea MAI, dar are insa doi opozanti puternici: seful IGPR, Petre Toba, si insusi ministrul de Interne, proaspat numitul Traian Igas. Pe fondul luptelor intestine de la Interne avea sa pice scandalul de la Piatra Neamt, incheiat intr-o balta de sange si cu suspiciuni serioase ridicate asupra integritatii comandantului IPJ. Fatuloiu cere demiterea imediata a in­spec­torului-sef Aurelian Soric si, ulterior, a lui Petre Toba. Astfel ca, dupa momentul catalogat plastic drept „un striptease al caschetelor”, se dezvolta cazul de sub Pietricica si o serie intreaga de dez­bateri pe tema clanurilor mafiote si a politistului corupt. Un prilej cum nu se putea mai bun ca imaginea stirbita a autoritatii statului insarcinata cu ordinea si disciplina sa fie schimbata radical. Era nevoie ca de aer de o dovada a incoruptibilitatii la cel mai inalt nivel, mai cu seama ca pentru aderarea la spatiul Schengen Romania a fost verificata in aceste zile de o comisie europeana exact pe acest domeniu si de o alta pe mecanismul de cooperare si verificare pe justitie.  

Raport plimbat


Raportul despre mitingul politistilor din 24 sep­tem­brie a ajuns pana la urma la Co­troceni, dupa ce a fost plimbat de la o institutie la alta, fara a fi prezentate si mult asteptatele con­cluzii. Traian Basescu l-a catalogat „stufos, complex si com­plet”, drept pentru care Dan Fa­tuloiu si-a luat angajamentul ca impreuna cu mi­nistrul Igas sa discute solutia cu premierul Boc. Lucru pe care l-a si facut zilele trecute, cand a cerut eliberarea din functie a sefului Politiei Romane, Petre Toba, pentru management defec­tuos si pentru mitingul de la Cotroceni.