Estimările managerilor pentru lunile mai, iunie şi iulie ale acestui an sunt de creştere a activităţii în industria prelucrătoare şi în construcţii şi la o creştere moderată în comerţul cu amănuntul şi servicii, faţă de cele trei luni anterioare, anunţă INS, citat de Mediafax. 

Astfel, în industria prelucrătoare managerii preconizează o creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +18%). În industria metalurgică se va înregistra otendinţă de creştere accentuată (sold conjunctural +43%) în ceea ce priveşte estimarea producţiei. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează un avans moderat (sold conjunctural +9%). Numărul de salariaţi va stagna, soldul conjunctural fiind de +1% pe total industrie prelucrătoare.

Şi în construcţii se va înregistra, în următoarele trei luni, o creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +29%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +21%). Managerii estimează creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +10%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează creştere moderată (sold conjunctural +11%).

În comerţul cu amănuntul managerii au estimat o tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +13%). Volumul total al vânzărilor de mărfuri va creşte, de asemenea (sold conjunctural +16%). 

Volumul comenzilor adresate de către unităţile comerciale furnizorilor de mărfuri va înregistra o majorare moderată (sold conjunctural +7%). Angajatorii prognozează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +5%). Managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri pentru următoarea perioadă (sold conjunctural +25%).

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o creştere moderată (sold conjunctural +7%). În sectorul de servicii se estimează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +2%). Managerii apreciază că preţurile de vânzare sau de facturare vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +7%).

Concluziiile au fost obţinute prin intermediul unor anchete de conjunctură, în urma estimărilor făcute de manageri cu privire la tendinţele activităţii economice. Anchetele indică soldul conjunctural, obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.