Zeci de mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Varşovia pentru a denunţa politica guvernului de centru-dreapta al premierului Donald Tusk, la apelul organizaţiilor sindicale, religioase şi partidelor de opoziţie de dreapta, relatează agenţia de presă France Presse. Poliţia poloneză nu a raportat o cifră a manifestanţilor, în timp ce organizatorii anunţă aproximativ 100.000 de manifestanţi.


Veniţi din diferite regiuni ale ţării la apelul sindicatului Solidaritatea, al staţiei ultracatolice Radio Maryja şi partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS) al lui Jaroslaw Kaczynski, manifestanţii s-au adunat la mijlocul zilei în centrul Varşoviei pentru a participa mai întâi la o slujbă religioasă.

Agitând drapele naţionale în roşu şi alb, drapelul Solidarităţii, pancarte cu sloganuri împotriva guvernului Tusk sau în sprijinul Radio Maryja şi canalului de televiziune Trwam, manifestanţii ai protestat împotriva 'absenţei dialogului social' şi a avansării pragului de pensionare la 67 de ani. Ei au cerut 'respectarea drepturilor civice şi pluralitatea media'.

După slujba religioasă, manifestanţii au mărşăluit aproximativ trei kilometri spre cartierul istoric al capitalei pentru a asista la discursurile organizatorilor acţiunii.

'Am venit pentru a arăta că sunt oameni cărora nu le place ceea ce se întâmplă astăzi în Polonia.Situaţia economică se agravează şi copiii noştri vor avea o viaţă chiar mai dificilă decât a noastră', a declarat pentru AFP Piotr Zaremba, venit tocmai de la Czarna Bialostocka, circa 220 de km est de Varşovia.

În ciuda situaţiei macroeconomice relativ bune, Polonia a fost lovită de o rată ridicată a şomajului de peste 12%. Guvernul a adoptat recent o lege privind creşterea treptată a vârstei de pensionare la 67 de ani, spre nemulţumirea sindicatelor