Intr-un an in care investitiile in aparare au fost trase pe dreapta din cauza lipsei banilor, Ministerul Apararii acorda o atentie deosebita unui loc din judetul Constanta despre care in ultimii 20 de ani s-a vorbit extrem de putin. Este vorba de poligonul Capu Midia care va avea privilegiul sa fie dotat cu tinte pentru tragerile cu artilerie antiaeriana in valoare de aproape 700.000 de lei. In plus, zona adiacenta a fost impanzita de platforme pentru radare fixe si a fost ingradita, incalcand dreptul de proprietate al Comunei Corbu, si marcata cu indicatoare care interzic accesul persoanelor neavizate.

Armata Romana are un buget de au­steritate, dar mereu se gasesc bani pen­tru investitiile pe care oficialii mi­nisteriali le considera strategice. Desi la prima vedere cheltuierea unor bani pare inutila, este foarte posibil ca, in spate, sa ascunda o strate­gie bine gandita care, cel pu­tin pentru moment, nu poate fi dez­valuita neavizatilor. Asa se face ca, in timp ce re­pre­zentantii fortelor navale se plang ca in acest an fondurile destinate misiunilor interna­tionale au fost serios subtiate si ca in aceste conditii s-ar putea ajunge in ipostaza sa nu fie bani nici macar pentru achi­zitionarea combus­tibilului navelor, ca sa nu mai vorbim de asigurari si reparatii, Ministerul Apararii a anuntat ca va plati aproape 700.000 de lei (504.201 lei, fara TVA) pentru a achi­zitiona tinte pentru tragerile cu artilerie antiaeriana in poligonul Capu Midia. Anuntul a starnit un val de nemultumiri in randul oficialilor militari din teritoriu care au ajuns in ipostaza de a revizui ca­lendarul antrenamentelor si aplicatiilor militare din cauza lipsei banilor. Afa­cerea este derulata de Ministerul Apa­rarii, prin Unitatea Militara 02494 din Ploiesti, care a postat deja un anunt pe site-urile specializate. Contractul va avea doua parti, prima fiind estimata la 168.057 de lei fara TVA, urmand sa intre in executie cu data de 4 mai 2010. In urma licitatiei electronice, care va avea loc pe 7 aprilie, va fi declarata casti­ga­toare o singura firma, care se va angaja sa asigure, timp de doi ani, in cel mult sase serii, tinte pentru tragerile cu arti­leria antiaeriana. Tabara de instructie si poligonul de trageri sol-aer „Gl. Bg. Ion Bungescu”- Capu Midia este o structura specializata in asigurarea facilitatilor necesare antrenarii, execu­tarii si eva­luarii tragerilor.


Poligonul a fost modernizat de mai multe ori de la infiintare


Aici au loc in fiecare an exercitii mi­litare internationale in cadrul carora se trage cu armament de lupta. De exem­plu, in octombrie 2009, poligonul de la Capu Midia a fost scena exercitiului „ROUEX 09”, care a avut ca obiectiv eva­luarea fortelor destinate NATO, certifi­cate anterior. Poligonul a fost infiintat in 1950 si este situat la nord de Capu Mi­dia, la numai 20 de kilometri departare de municipiul Constanta. In scurt timp de la infiintare poligonul a fost dotat cu statii de radiolocatie SOT-4 de observare si evaluare a tragerilor, statie de cautare a tintelor, statie radio pentru conducerea tintelor aeriene, statie meteorologica si statie balistica de campanie pentru ma­surarea vitezei proiectilelor. Astfel, dupa construirea si a unui punct de comanda, in poligon au putut avea loc primele trageri cu rachete sol-aer, nava-nava, sol-nava si aer-sol in cadrul unor aplicatii. Urmatoarele dotari, necesare in urma punerii in functiune a platformelor ma­rine de foraj, au fost dispozitivele de siguranta pentru rachetele antiaeriene, sistemul de evaluare a tragerilor EOTS-F si sistemul de tinte radiodirijate, pe baza de program, fara pilot, FOX-TS1. In plus, in 2001 a fost finalizata constructia Cen­trului de pregatire prin simulare MTS II, iar din 2003 au inceput sa se execute trageri cu rachete sol-aer cu bataie mica de catre subunitati apartinand Armatei franceze si Statului Major al Fortelor Terestre Romane. In prezent, poligonul dispune de platforme pentru testari si distrugeri munitii, zone pentru desfa­surarea exercitiilor tactice de nivel com­panie si de desant aerian si naval, sistem de antrenare si evaluare pe tinte virtuale prevazut cu simulator de tinte aeriene Moving Target Simulator II, produs de AAI Corporation, sisteme de tinte pentru trageri de instructie si de evaluare si posibilitati de executare a tragerilor cu rachete sol-aer pana la 50 km, cu artileria si mitralierele antiaeriene, asupra tinte­lor navale, asupra tintelor terestre mobi­le, cu armamentul de infanterie si grenadele de mana. La capitolul sistem logistic amintim hala de intretinere si asistenta tehnica, utilaje de geniu, forma­tiune de aparare impotriva incendiilor, birouri, retea de telecomunicatii cu posi­bilitati de accces la internet si un mini­hotel cu 66 de camere.


Instalarea scutului va compromite dezvoltarea turistica a comunei Corbu


Potrivit informatiilor oficiale co­mu­ni­cate de Ministerul Apararii Nationale, poligonul Capu Midia a participat la teste de acceptanta ale sistemului antia­e­rian 2x35 mm Oerlikon si Gepard, teste in cadrul programului „racheta antigrin­dina”, la tragerile executate de unitati antiaeriene apartinand: Ungariei (1963, 1964), Moldovei (1998), Frantei (2003) si la aplicatia multinationala „Corner Sto­ne 2003”. Date fiind toate referintele acestui loc, dar si interesul pe care a inceput sa il manifeste in ultimul an pentru poligonul din judetul Constanta, Ministerul Apararii Natio­nale a ali­men­tat ipoteza potrivit careia Capu Midia ar putea fi una dintre loca­tiile luate in calcul de americani pentru instalarea scutului antiracheta despre care se stie ca va avea o componenta terestra si ca va fi instalat in Dobrogea. Potrivit unor sur­se militare, in poligon au venit in ulti­mul an mai multe dele­gatii oficiale care au studiat zona si au dispus realizarea unor fundatii pentru radare fixe. In plus, la dispozitiile expre­se ale oficialilor Mi­nisterului Apararii, zona adiacenta po­ligonului a fost incer­cui­ta cu un gard, fiind instalate si pan­car­te de avertizare. Aceasta actiune a starnit nemultumirea unor repre­zen­tanti ai Primariei Corbu, din judetul Constanta, care au acuzat Armata ca a intrat, fara drept, pe teri­toriul comunei si al Administratiei Re­zervatiei Biosferei Delta Dunarii.

Vi­ce­primarul comunei Corbu, Gheor­ghe Stanciu, spune ca, din discutiile pe care le-a purtat cu Unitatea Militara nr. 01853, Armata a anuntat ca are nevoie de acest teren si de o portiune de plaja cu titlul de „perimetru de sigu­ranta in ca­zul lansarii unor rachete”. Daca ipoteza instalarii scutului antira­che­ta la Midia se va confirma, dez­vol­tarea turistica a comunei Corbu, care detine una dintre putinele plaje virgine de pe litoral, va fi compromisa. O astfel de ipoteza nu este agreata nici in ruptul capului de edilul din Corbu, care a somat deja unitatea militara sa elibereze perimetrul ocupat abuziv, acesta fiind inscris in Cartea Fun­ciara a comunei. In caz contrar, pri­marul ameninta cu o actiune in instanta. O alta locatie vehiculata, pe surse, pentru instalarea scutului anti­racheta este baza militara de la Mihail Kogal­niceanu.