Taxa de solidaritate propusă de Eugen Nicolăescu, alaturi de desfiintarea constribuţiei la asigurările sociale de sănătate, poate fi un lucru bun, a declarat pentru Income Magazine Mihail Marcu, preşedintele celei mai mari reţele de clinici private, MedLife.

„Nu pot plăti 4 milioane de salariaţi asigurarile sociale complete pentru 20 milioane de locuitori”, spune Marcu.

El consideră că taxa de solidaritate poate fi un lucru bun daca se va mări baza de impozitare, astfel încât sa cuprinda şi alte categorii de platitori. 

Preşedintele Comisiei de sănătate din PNL, Eugen Nicolăescu (foto), a anunţat, într-o dezbatere, că PNL doreşte schimbarea modului de finanţare din domeniu prin desfiinţarea completă a asigurărilor sociale de sănătate.

"Dorim să nu se mai plăteasă cele 10,7 puncte procentuale din venitul salariatului", a spus Nicolăescu.

Fostul ministru a adăugat că această contribuţie se va înlocui cu cea de la bugetul de stat, la care se va adăuga o taxă de solidaritate, care ar putea fi între 3 şi 5% din salariul unui angajat şi asigurările private, complementare, care pot fi deductibile din impozitul pe venit al fiecărui salariat.

Potrivit preşedintelui Comisiei de sănătate din PNL, se doreşte ca în cursul verii să fie creionat bugetul sănătăţii, după o discuţie cu cei din PSD.

Pe de altă parte, Liviu Voinea, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, a declarat că propunerea PNL de desfiinţare a asigurărilor sociale de sănătate nu a fost transmisă Ministerului de Finanţe şi nici nu se regăseşte în programul actual al USL.

"Nu cunosc această sugestie, cel puţin ea nu a ajuns la Ministerul de Finanţe. Toate propunerile existente în programul USL vor fi luate în considerare pentru bugetul pe 2013, dar aceasta nu se regăseşte la zi în programul USL", a spus Voinea.

De asemenea, premierul Victor Ponta a declarat miercuri ca propunerea liberalului Eugen Nicolaescu privind desfiintarea contributiilor la asigurarile de sanatate este facuta in nume personal si a cerut politicienilor USL sa evite situatii in care sa devina "mici vedete".