Guvernul premierului David Cameron, care va prezenta maine un nou buget de austeritate, a chemat fondurile private sa participe la modernizarea retelei rutiere.


Guvernul britanic se pregateste sa lanseze o noua faza a programului de privatizare a sectorului public. Premierul David Cameron a demarat o consultare privind posibilitatea utilizarii fondurilor private cu scopul modernizarii rutelor supraincarcate ale tarii.

"Pierdem 8,4 miliarde de euro pe an din cauza blocajelor care se produc pe arterele de circulatie. Cu toate acestea, ultimul cabinet nu a construit decat 40 de km de austostrada, ceea ce este, printre altele, mai putin decat numarul ministrilor transporturilor pe care i-a avut guvernul britanic", si-a justificat Cameron punctul pozitia.

El a insistat asupra pericolului pe care il reprezinta pentru economia britanica absenta unor investitii suficiente in infrastructura, in conditiile in care autoritatile s-au angajat la un vast program de reducere a cheltuielilor publice.

Pentru a face fata acestei situatii, guvernul face apel la finantare privata emanata de fondurile de investitii, fondurile suverane si alti investitori. Ministrul economiei, George Osborne, s-a deplasat recent in China in incercarea de a convinge conducerea de la Beijing sa investeasca in programe de infrastructura.

El spera sa atraga fonduri de 20 de miliarde de lire sterline (24 miliarde de euro) pentru finantarea constructiei de noi drumuri, cai ferate, centrale nucleare sau retele de internet cu trafic ridicat.

Aproximativ 3% din sosele din Marea Britanie, cele mai frecventate, vor fi concesionate pe termen lung (mai multe decenii) unor intreprinderi private.