Din 5 iulie, Saptamana Financiara si Editura Litera va propun sa descoperiti adevarul din spatele celor mai controversate mistere care au trezit atentia opiniei publice, de-a lungul timpului, in volumul “Mari Enigme ale istoriei, de la Masca de Fier la Monstrul din Loch Ness”. Fie ca este vorba de comoara templierilor, moartea lui Marilyn Monroe sau disparitiile din Triunghiul Bermudelor, cele 22 de povestiri pline de suspans, de revelatii si de rasturnari de situatie ii vor convinge si pe cei mai sceptici cititori ca realitatea bate de multe ori fictiunea si ca istoria este, de departe, cel mai captivant roman.
 
 
S-a sinucis, intr-adevar, Marilyn Monroe sau a fost asasinata? A murit Ludovic al XVII-lea in inchisoarea din Templu, la varsta de numai zece ani? Ce se petrece, de fapt, in Triunghiul Bermudelor? Cine a fost Omul cu Masca de Fier? Cum s-a razbunat Tutankhamon pe cei care i-au profanat mormantul? Monstrul din Loch Ness, realitate sau inchipuire? Unde se gaseste comoara templierilor? Napoleon a fost otravit sau a murit din cauze naturale, pe insula Sfanta Elena?
 
 
“Mari Enigme ale istoriei” explica toate aceste subiecte celebre, dar si alte mistere mai putin cunoscute, insa la fel de palpitante, precum asasinarea lui Agnès Sorel, favorita regelui Carol al VII-lea, elucidata la 554 de ani dupa moartea ei, sau afacerea Peytel, pentru care marele scriitor Balzac s-a erijat in detectiv de ocazie.
Evitand cu grija capcana senzationalului si a teoriilor fanteziste lipsite de orice temei, cei doi autori reusesc sa recreeze cu maiestrie misterul intamplarilor, analizand totodata cu profunzimea si seriozitatea cercetatorilor istorici argumentele si contraargumentele fiecarei ipoteze.
 
 
Pierre Bellemare (n. 1929) este un cunoscut scriitor, romancier, prezentator de televiziune si actor francez. In urma colaborarii sale fructuoase cu Jean-François Nahmias (n. 1944), reputat istoric si scriitor francez, au aparut mai multe romane si volume de povestiri thriller si politiste de succes, printre care Asasinii, Dosarele mortii, Nopti de cosmar, dar si lucrari de nonfictiune, precum Marile crime ale istoriei.