Ultima saptamana a fost destul de bogata in anunturi facute de actionarii principalilor operatori de telefonie mobila din Romania. Grupurile euro­pene de telecomunicatii, prezente si pe piata locala, cauta surse de venit in tarile din afara Europei. Miscarile companiilor sunt anuntate in conditiile in care estimarile pentru piata telecom arata o dezvoltare „pozitiv moderata”.

France Telecom, companie prezenta in Romania prin operatorul mobil Orange, a lansat in Tunisia, in parte­neriat cu compania Investec, primul operator telecom convergent cu servicii de telefonie fixa si mobila si internet. Orange detine 49% din joint-venture-ul tunisian nou format. Noul operator va avea 1.500 de angajati pana la sfarsitul anului. Compania se va orienta catre oferirea de servicii de internet broad­band si preturi competitive pentru serviciile internationale de voce, in conditiile in care rata de penetrare a telefoniei mobile este de aproximativ 90 la o suta de locuitori. Insa lansarea nou­lui operator reprezinta intrarea Orange in regiunea Magreb. France Telecom, al treilea operator de telefonie din Europa dupa venituri, va investi aproximativ 500 de milioane de euro pentru lansarea serviciilor  si a primei retele 3G din Tunisia, care acopera pentru moment majoritatea oraselor tunisiene. Opera­torul promite ca pana la sfarsitul anului va dubla aria de acoperire a retelei 3G, astfel incat ponderea acesteia sa ajunga la 98% pana in 2011.


Deutsche Telekom, sfatuit  sa caute investitori pentru SUA

Cu cateva zile inainte de intalnirea trimestriala a actionarilor, pentru pre­zen­tarea rezultatelor financiare, au aparut deja primele semne de intrebare legate de operatiunile americane ale germanilor de la Deutsche Telekom.

T-Mobile, divizia din Statele Unite a opera­torului, genereaza aproximativ un sfert din veniturile Deutsche Telekom, insa operatorul se confrunta cu stag­narea cresterii si  scaderi ale numarului de cli­enti pe piata americana. Astfel, repre­zentantii fondului de investitii DWS, actionari ai operatorului, sfatuiesc com­pa­nia sa faca un parteneriat cu un operator concurent sau o listare publica, de teama ca „problemele din SUA sa nu se agraveze”. Rene Obermann, directo­rul executiv al Deutsche Telekom, a refuzat sa comen­teze avertismentul celor de la DWS, insa a precizat ca se asteapta ca piata telecom din SUA sa se tripleze in urmatorii patru ani, ajungand la o valoare de 40 de miliarde de dolari. CEO-ul mizeaza pe o investitie de miliarde de dolari direc­tionata anul acesta catre imbunatatirea infrastruc­turii si care va face ca reteaua T-Mobile sa fie una dintre cele mai rapide din SUA, concurand astfel cu usurinta AT&T sau Verizon. O alta problema impor­tanta pentru actionarii Deutsche Tele­kom este sca­derea pretului pe actiuni sub valoa­rea de listare, de 14,3 euro, ajungand in prezent la apro­ximativ 10 euro, sub maximul de 65 de euro. Astfel, con­ducerea Deutsche Telekom are ca tinta cresterea pretului pe actiune, in con­ditiile in care impli­carea in Grecia, prin achizitia a 30% din operatorul OTE, ar putea avea un impact negativ asupra acestui indicator. Obermann a declarat ca nu regreta decizia de achizitie a actiunilor OTE, completand ca nu se in­doieste de performanta pe piata gre­ceasca in primele trei luni ale anului si ca investitia in OTE a permis com­paniei sa se extinda pe pietele din sud-estul Europei, ca Romania si Bulgaria.

Vodafone urmareste oportunitati in India


Implicat intr-o licitatie pentru o licenta 3G in India, grupul britanic de comunicatii Vodafone cauta si alte tipuri de oportunitati pe piata indiana, a declarat CEO-ul Vitorio Colao. Potrivit „Financial Times”, compania urmareste „oportunitati de afaceri” in India, fara a preciza la ce tipuri de afaceri se refera. Cu 15 operatori aflati intr-un razboi al preturilor pentru mentinerea clientilor, piata de telecomunicatii din India este pregatita de consolidari. Analistii spun ca achizitiile pe care Vodafone le-ar putea face in India ar fi Idea Cellular si Aircel, doi operatori medii care activeaza in India. Analistii sunt de parere ca Vodafone va face achizitii in India, dupa ce guvernul de la New Delhi a relaxat legislatia privind fuziunile si achizitiile intre operatorii de telefonie mobila. In 2007, Vodafone a platit 10,9 miliarde de dolari pentru a cumpara pachetul majoritar al Essar, al patrulea jucator de telefonie mobila pe piata indiana. Pe de alta parte, politica Vodafone prevede ca  primii doi operatori mobili dintr-o anumita piata sunt de obicei  mai bine plasati decat rivalii mai mici,  astfel incat pot asigura veniturile  pe care le aduc investitiile intr-un an.