Guvernatorul Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a afirmat intr-un interviu acordat Financial Times ca increderea nu va putea fi instaurata in zona euro „distrugand credibilitatea BCE”.

„Important este sa restabilim increderea oamenilor - atat a cetatenilor, cat si a investitorilor – pe continentul nostru”, a afirmat Mario Draghi, precizand ca „politica monetara nu poate face totul pentru a limita tensiunile din piata obligatiunilor”.

Guvernatorul BCE a aratat ca actiunile Bancii Centrale Europene  pe piata obligatiunilor, unde a intervenit prin scaderea ratelor la imprumuturile statelor cele mai afectate din zona euro, are limite in conditiile in care costul creditelor „nu depinde, intr-un anume fel, de politica noastra de dobanzi pe termen scurt, ci de ecartul dintre ratele dobanzilor de pe piete”.

Mario Draghi a mai anuntat ca BCE intentioneaza sa-si exercite atributiile de administrare a Fondului european de salvare financiara (FESF) incepand cu luna ianuarie.

FESF este un instrument financiar destinat cresterii lichiditatii pietelor, avand garantia statelor din zona euro. Lichiditatile sunt orientate catre tarile aflate in dificultate, precum Portugalia si Irlanda, la rate mai mici decat acestea ar fi trebuit sa le plateasca in piata.

FESF va avea o existenta temporara, el urmand sa fie inlocuit definitiv, la mijlocul anului viitor, de Mecanismul European de Stabilitate (MES), care va avea un rol permanent.