McDonald’s a pierdut oficial titlul de cel mai mare lant de restaurante la nivel global, in favoarea unuia dintre compe­titorii sai, Subway, retea ameri­cana de tip fast-food. Absenta inca din Romania, Subway a ajuns la un nu­mar de 33.749 de restaurante, in timp ce McDonald’s detine 32.737 de uni­tati, potrivit „Wall Street Journal”.

Subway s-a extins agresiv in ulti­mii ani in afara granitelor Statelor Unite, Asia fiind tinta preponderenta a companiei americane, unde a inau­gurat recent lo­catia cu numarul 1.000. Reteaua numara in prezent peste 24.000 de restaurante in SUA, care au generat, anul trecut, venituri de 10,5 miliarde de dolari, dintr-un total de 15,2 miliarde de dolari la nivel global. Prima unitate deschisa de Subway in strai­natate a fost in Bahrain, in 1984. Numarul unitatilor care se vor deschi­de in afara gra­ni­telor SUA prin fran­cizare in urma­toa­rea perioada va continua sa creasca, potrivit reprezen­tantilor companiei. Retea­ua fast-food este prezenta in aproape 100 de tari.


China - principala tinta


In SUA, Subway depasise McDonald’s la numarul de restau­ran­te inca de acum noua ani. Conducerea com­pa­niei estimea­za ca piata externa cea mai mare a Subway va fi China, unde in pre­zent exista 199 de unitati, numarul aces­tora urmand sa creasca la 500 pana in 2015.

Pe de alta parte, Subway abordea­za politica extinderii in locatii neo­bisnuite, cum ar fi un showroom auto in California, un magazin de electro­casnice in Brazilia, un terminal de feribot in Seatle, un liceu in Detroit sau o gradina zoologica in Taiwan. De asemenea, compania are in vedere adaptarea la pietele externe a unor retete de succes precum sandvisul de peste 30 de centimetri lungime, care in SUA se vinde cu 5 dolari.

Totusi, McDonald’s ramane lider mondial in privinta veniturilor, cu afaceri de 24 de miliarde de dolari la nivel mondial in 2010. „Vrem sa fim cei mai buni, nu doar cei mai mari”, au tinut sa spuna reprezentantii companiei, dupa pierderea titlului de cel mai mare lant fast-food din lume.

Intrarea in Romania


Subway si-a anuntat inca de anul trecut intentia de a intra si pe piata romaneasca. Desi initial estima ca debutul se va produce chiar in 2010, compania a amanat cu un an deschiderea primelor restaurante in Romania, programata pentru a doua jumatate a acestui an.