Echipa de Formula 1 McLaren ar putea renunţa la motoarele furnizate de Mercedes începând din 2013, după 18 ani de parteneriat, informează motorsport.com, citat de Mediafax.


Mercedes a motorizat monoposturile team-ului cu sediul la Woking începând din 1995, apoi, şase ani mai târziu, grupul Daimler a preluat 40 la sută din acţiunile McLaren. Odată cu cumpărarea echipei Brawn GP, la finalul anului 2009, şi transformarea acesteia într-una Mercedes sută la sută, interesul Daimler pentru McLaren a scăzut, astfel că germanii s-au retras treptat din acţionariat.

Daimler a vândut ultimul pachet de acţiuni deţinute la McLaren la finalul anului 2011, iar contractul de furnizare a motoarelor Mercedes mai este valabil doar sezonul acesta. Din 2013, McLaren ar trebui să cumpere motoarele germane ca orice alt client din Formula 1, cum ar fi Force India.
The Sun a scris că este posibil ca McLaren să se orienteze spre un vechi partener, compania japoneză Honda, retrasă din Formula 1 în 2008, dar interesată să revină ca furnizor de motoare, în condiţiile în care din 2014 în Formula 1 se va trece de la motoarele V8 la cele V6 turbo de 1,6 litri.
"Urmărim schimbările de regulament şi dacă se va ivi o oportunitate ar fi frumos să ne întoarecm (n.r. - în F1)", a declarat, luna aceasta, directorul de cercetare şi dezvoltare al Honda, Yoshiharu Yamamoto, revistei britanice Autocar.

Între 1988 şi 1992, McLaren şi Honda au avut o colaborare fructuoasă, materializată în patru titluri mondiale la piloţi (trei cucerite de Ayrton Senna şi unul de Alain Prost) şi tot atâtea la constructori. 

Honda s-a retras definitiv din Formula 1 la finalul anului 2008, când compania japoneză i-a cedat echipa lui Ross Brawn. Sub conducerea şi finanţarea asigurate de Brawn şi colaboratorii săi, team-ul a câştigat atât titlul la constructori, cât şi pe cel la piloţi, prin Jenson Button, chiar în primul sezon de la preluare. La finalul lui 2009, Mercedes a cumpărat Brawn GP, însă de atunci echipa nu a mai înregistrat rezultate notabile.