Saptamana Financiara va ofera din 30 noiembrie „McMafia - Crime fara frontiere”, o carte extraordinara despre structura si diversele moduri de operare ale organizatiilor mafiote care impanzesc planeta. Autorul sau, Misha Glenny, este un jurnalist britanic renumit, ce a consiliat mai multe guverne europene si pe cel american in chestiuni legate de Europa de Est.
 
„Mc Mafia” dezvaluie rolul si locul pe care crima organizata le ocupa pe o planeta globalizata. Activitatile criminale nu sunt cele despre care afli de la televizor sau din ziare, ci se intampla in lumea reala. „Atat in lumea bancara, cat si in comertul cu bunuri, activitatile criminale sunt mai aproape de noi decat credem”, sustine autorul. Glenny considera ca in ultimele doua decenii crima organizata s-a dovedit infinit mai daunatoare decat terorismul, care, „vazut prin prima deceselor si a suferintei cauzate, este o specie relativ neimportanta si primitiva”.
 
Nu globalizarea in sine a stimulat cresterea spectaculoasa a crimei organizate, ci faptul ca pietele globale sunt fie insuficient reglementate, in special in sectorul financiar, fie sunt prea reglementate, asa cum se intampla in sectorul fortei de munca si al agriculturii. „In anii ’90, am fost martorii nasterii unui sistem global de reglementare a pietelor financiare, care a hranit speranta ca mai exista o sansa de a exercita un control strans asupra economiei legale insuficient reglementate si asupra economiei negre, care nu era catusi de putin reglementata. De la intrarea in noul mileniu, ostilitatea Statelor Unite, incompetenta Uniunii Europene, atitudinea cinica a Rusiei si indiferenta Japoniei s-au combinat cu ambitiile de neoprit ale Chinei si Indiei pentru a asigura o noua viata pentru corporatiile globale si pentru crima organizata transfrontaliera”, afirma Misha Glenny.
 
Necesitatea existentei unor organisme de impunere a legii puternice si bine echipate pentru a putea combate crima organizata este evidenta. Dar solutiile bazate doar pe o implicare mai mare a politiei sau structurilor militare nu sunt cele potrivite. Volumul „Mc Mafia – Crime fara frontiere” isi propune sa ofere posibile raspunsuri pentru cei responsabili de combaterea crimei organizate.  „In calatoriile mele am intalnit oameni de mare inteligenta, vitalitate, curaj, intelepciune si spirit. Multi dintre ei erau raufacatori, altii erau victime, politisti sau avocati. Aproape toti erau fericiti sa-si spuna povestile lor ciudate, inspaimantatoare si uneori chiar amuzante. Sper ca relatarile lor sa contribuie la dezlegarea misterului si la delimitarea rolului pe care crima organizata il are pe o planeta globalizata. Sper, de asemenea, ca marturiile lor sa ofere indicii asupra felului in care politicienii si politistii ar putea gestiona aceste probleme, astfel incat oameni precum Karen Reed (n.n. ) sa nu mai cada victime acestei lumi tenebroase”, afirma Misha Glenny.
 
MISHA GLENNY este un jurnalist britanic de renume, fiul unui cunoscut sovietolog, Michael Glenny. A studiat la Universitatea din Bristol si la Universitatea Carol din Praga. In calitate de corespondent BBC pentru Europa Centrala si de Vest, a transmis numeroase corespondente legate de prabusirea comunismului si de razboiul din fosta Iugoslavie. A colaborat cu majoritatea institutiilor de presa din Europa si Statele Unite ale Americii si este autorul cartilor „Renasterea istoriei: Europa de Est in era democratiei”, „Caderea Iugoslaviei si Balcanii: nationalismul, razboiul si Marile Puteri, 1804–1999”. In anii ’90 a tinut cursuri la centrul „Woodrow Wilson“ din Washington, DC, si la London School of Economics.

A fost consilierul unor guverne europene si al celui american in chestiuni legate de Europa de Est si a condus timp de trei ani o organizatie neguvernamentala implicata in reconstructia Serbiei, Macedoniei si a provinciei Kosovo.