Agentia de evaluare financiara americana Moody’s a anuntat ca va atribui nota de solvabilitate maxima, “Aaa”, principalului instrument de salvare al zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate (MES).

Moody combinat insa ratingul cu o "perspectivă negativă" a capacitatii de a rambursa împrumuturile viitoare pe care MES le va contracta pe termen lung, un semn ca nota ar putea fi scazuta pe termen mediu.

Ratingul ia în considerare, in special, "indatorarea slaba prevazuta pentru MES" și "calitatea creditului" pentru membrii săi. Perspectiva negativă reflectă faptul ca agentia asociaza acceasi perspectivă negativă de rating tuturor statelor membre ale MES notate cu „Aaa”, cu excepția Finlanda, a căror contribuție la mecanism este numai 1,8 %.

Trei state-cheie sunt evaluate la "Aaa" cu perspectivă negativă: Germania, Franța și Olanda, care dețin 27,1%, 20,4% și, respectiv, 5,7% din capitalul subscris al Mecanismului.

Cu o capacitate de creditare de 500 de miliarde de euro, MES a fost lansat oficial, ieri, la reuniunea miniștrilor de Finanțe ai zonei euro dinn Luxemburg.

MES trebuie să transmită rapoarte periodice catre Fondul de salvare actual (FESF). Ambele instrumente vor coabita până în luna iunie 2013, o perioada care le va permite cumularea capacitatii de creditare, pana la 700 miliarde de euro.