Compania rusa Mechel cauta cumparatori pentru activele sale din Europa si din fostele republici sovietice. Intreprinderea trebuie sa-si plateasca datoriile si nu prea are cu ce: propriile mijloace se dovedesc insuficiente.


In total, scrie cotidianul Vedomosti, Mechel vrea sa obtina din aceste vanzari aproape intre 2,5 si 3,3 miliarde de dolari, in conditiile in care datoria totala a intreprinderii se ridica la 9,4 miliarde de dolari. Contactate pentru comentarii, surse din interiorul holdingului rus au refuzat sa intre in detalii, precizand doar ca „subiectul face parte din negocierile in curs de derulare”.

Tot Vedomosti mentioneaza ca la sfarsitul saptamanii trecute, Mechel a aprobat vanzarea unor uzine din Ucraina, Lituania, Kazahstan, precum si din Bulgaria si Marea Britanie. In acelasi timp, conducerea companiei a recomandat evaluarea posibilitatii de vanzare a peste 25% din actiunile filialei miniere Mechel-mining.

Cotidianul Kommersant include pe lista activelor de care Mechel vrea sa scape inclusiv unitatile pe care compania rusa le detine in Romania. Este vorba despre:

Mechel Targoviste (cumparat in august 2002 si pe care intentioneaza sa-l vanda cu 46 milioane de dolari)

Mechel Campia Turzii (achizitionat in iunie 2003 si scos la mezat acum cu 33 de milioane de dolari)

Ductil Steel (preluat in aprilie 2008 si de pe urma caruia vrea sa obtina 39 de milioane de dolari)

Laminorul Plant (cumparat in februarie 2010 si pentru care cere acum 32 de milioane de dolari).

Care ar putea fi potentialii investitori? Citand punctul de vedere al mai multor analisti, Kommersant afirma ca Mechel-miting s-ar putea bucura de un oarecare interes din partea companiilor asiaticilor, avand in vedere rezervele de materii prime pe care respectiva intreprindere le detine. Companiile Posco si STX au refuzat sa raspunda solicitarilor cotidianului economic rus, Evraz a declarat ca este dispus sa analizeze orice oferta, daca va exista vreuna, iar purtatorul de cuvant al gigantului Glencore a refuzat orice comentarii.

„Discutiile cu potentialii cumpatori au fost deja angajate. Unele sunt avansate, altele abia au debutat”, au precizat surse din interiorul Mechel. Potrivit acestora, compania nu si-a fixat o limita de timp, dar activele vizate vor fi oricum vandute, pentru ca nu se incadreaza in noua strategie de dezvoltare a intreprinderii.