Opt tone de aur, argint si cupru extrase din Mongolia sau din statul Utah de gigantul minier Rio Tinto, au fost necesare pentru confectionarea celor 4.700 de medalii, cele mai grele din istoria Jocurilor Olimpice.


Toate cele 4.700 de medalii pregatite pentru Jocurile Olimpice de vara, care se deschid la 27 iulie, in capitala Marii Britanii, se afla in prezent in Turnul Londrei. Sub o paza severa. „Au ajuns la noi la 2 iulie si am instituit un sistem de inalta securitate. Ele au fost depuse langa bijuteriile Coroane si vor ramane aici pana cand vor fi inmanate atletilor”, a declarat Tracey Sands, purtator de cuvant al Historic Royal Places.

„Este greu de imaginat un sanctuar mai bun pentru aceste medalii decat acest loc emblematic, ce adaposteste de secole comoara nationala”, a spus, la randul lui, primarul Londrei, Boris Johnson. Pretioase, metaliile sunt asigurate, desi aurul nu constituie, de fapt, decat o parte infima din aliajul din care ele sunt confectionate: o medalie de aur cantareste aproape 410 grame, dar nu contine decat 1,34% (6 grame) de metal galbel, restul fiind compus din argint (92,5%) si cupru.

Dar nebunia care a cuprins piata metalelor pretioase a multiplicat pretul acestora, astfel ca medaliile puse in joc la Londra sunt cele mai scumpe din istoria Jocurilor Olimpice. In plus, dimensiunea lor (diametru de 85 mm), le face inclusiv cele mai grele oferite vreodata la editiile de vara ale prestigioasei competitii sportive. Spre exemplu, la Beijing o medalie a cantarit cu aproape 200 de grame mai putin.

Cu toate acestea, medaliile de la Londra nu bat recordul stabilit de distictiile inmanate invingatorilor din probele Jocurilor Olimpice de iarna de la Vancouver, din 2010: 576 de grame.

„Sunt, fara indoiala unele dintre cele mai perfecte obiecte produse de noi”, a dezvaluit pentru Guardian, Fergus Freeney, un responsabil al Royal Mint. La fabricarea lor au contribuit 50 de lucratori ai institutiei. S-a muncit la aceste medalii sase luni. „S-a lucrat cu migala, astfel incat si cea mai mica imperfectiune sa fie inlaturata”, a adaugat el.