Magistratii Tribunalului Bucuresti i-au condamnat miercuri pe patronul clinicii Sabyc, Harry Mironescu, fiul acestuia, Yair Miron, si pe medicii israelieni Natan Lewit si Genia Ziskind la cate cinci ani de închisoare cu executare, într-un dosar în care au fost trimisi în judecata de procurorii DIICOT pentru trafic ilegal cu ovule.

 


În acelasi dosar, secretara clinicii, Cecilia Borza, a primit cinci ani de închisoare cu executare, Rosana Turcu, coordonator al Agentiei Nationale pentru Transplant (ANT) pe Bucuresti a fost condamnata la sase luni cu executare, iar Victor Zota, fost director al Agentiei Nationale pentru Transplant, a fost condamnat la trei luni de inchisoare cu suspendare. Deciziile nu sunt definitive si pot fi atacate cu apel.

Acestia au fost trimisi în judecata pe 24 februarie 2010 de procurorii DIICOT, care sustin ca Harry Mironescu este liderul grupului infractional organizat ce actiona la clinica Sabyc, el coordonând procedurile medicale, respectiv introducerea în tara în mod fraudulos de materie genetica, evidenta donatoarelor, a medicamentelor si a posibilitatii de racolare a beneficiarelor din strainatate, recompensa în mod direct ori indirect donatoarele si/sau racolatoarele.

În acelasi dosar au mai fost deferiti justitiei fostul director al Agentiei Nationale de Transplant, Victor Zota si Rosana Turcu, coordonator al Agentiei pe Bucuresti, acuzati ca ar fi întocmit si semnat un înscris privind legalitatea functionarii clinicii Sabyc