Prima pagina a publicatiilor de specialitate a fost ocupata in aceasta saptamana de stirea ca Facebook a achizitionat Instagram pentru suma de 1 miliard de dolari. Aplicatia isi pastreaza brandul intact, insa, cat de curand va fi integrata cu Facebook si se va dezvolta in continuare impreuna cu reteaua de socializare.


Zuckerberg, CEO-ul Facebook, planuia de multa vreme sa lanseze o aplicatie destinata distribuirii de fotografii de catre useri, dar se pare ca a preferat in loc sa dezvolte propria sa tehnologie care sa concureze cu Instagram, sa o cumpere pe cea din urma cu tot cu userii acesteia, la doar o saptamana dupa lansarea Instagram for Android.

Aplicatia dezvoltata de Kevin Systrom si Mike Krieger, la care lucreaza doar cativa angajati, era deja o mini retea sociala dat fiind numarul impresionant de persoane care o utilizau: 27 de milioane useri inregistrati (utilizatori ai sistemului de operare iOS). Cu doua saptamani in urma, Instagram for Android a intrat pe piata si a marcat un debut rasunator: in mai putin de o zi aproximativ 1 milion de persoane au descarcat aplicatia si au instalat-o pe telefonul mobil.

Se estimeaza ca numarul userilor Instagram va creste cu peste 50 de milioane. Potrivit techcrunch.com investitorii initiali ai Instagram si-au recuperat banii, ba chiar i-au dublat. Conform unor surse citate de site-ul sus mentionat, investitia care a dus la lansarea variantei pentru Android a aplicatiei s-a ridicat la 500 milioane de dolari, jumatate din suma pe care Facebook a platit-o dezvoltatorilor.

Google, Microsoft, Sony, Qualcomm – achizitii de miliarde de dolari

Piata de achizitii, fuziuni si preluari se revitalizeaza incet-incet in domeniul hi-tech. Ultimele 12 luni au demonstrat aceasta prin usurinta cu care jucatorii au scos sume fabuloase din buzunar pentru a-si dezvolta segmente ale afacerilor lor.

In acelasi timp cu cumpararea Instagram s-a cheltuit un alt miliard de dolari. Microsoft a dat 1,06 miliarde dolari pe 800 de patente si aplicatii ale AOL.

Numai Google a cheltuit 12,5 miliarde dolari pentru a cumpara Motorola Mobility, divizia care produce telefoane mobile. Larry Page, CEO Google, a scos din visterie aceasta suma pentru Motorola, motivand achizitia prin faptul ca doreste sa protejeze patentul asupra sistemului Android.

Microsoft a platit 8,5 miliarde de dolari pentru Skype. La momentul tranzactiei, aceasta decizie a ridicat multe semne de intrebare, deoarece Microsoft avea deja avea un serviciu similar celui oferit de Skype, Windows Live Messenger, care depasea numarul de 300 de milioane de utilizatori, insa, specialistii opineaza ca decizia a fost una ale carei beneficii se vor observa pe termen lung.

Odata cu integrarea Skype, Microsoft isi va extinde si imbunatati serviciile video, in special cele destinate videoconferintelor, devenind astfel un competitor demn de luat in seama pe piata dominata de Apple si Google.

Qualcomm – unul dintre cei mari producatori de cipuri wireless pentru smatphone-uri din lume – a platit 3,1 miliarde de dolari pentru Atheros, achizitie care ii permite de acum sa intre si pe piata cipurilor pentru dispozitive wireless.

O alta preluare, mai putin mediatizata decat cele de mai sus, a fost cumpararea diviziei suedeze Ericsson de catre Sony, cei din urma asigurandu-si astfel portofoliul de patente, intr-o perioada marcata de turbulente pe piete si dupa un declin ingrijorator al acestui brand printre producatorii de telefoane mobile.