Peste 1.200 de persoane, reprezentante ale comunităţii culturale din România şi din străinătate, solicită, printr-o petiţie online, premierului Victor Ponta anularea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 27/ 2012, care prevede trecerea ICR de sub autoritatea Preşedinţiei sub cea a Senatului, titrează Mediafax.

 

Petiţia postată vineri pe site-ul petitieonline.ro a fost semnată, printre alții, de  Dan şi Lia Perjovschi, Thomas Ciulei, Andrei Ujică, Alexandru şi Ada Solomon, Mircea Cărtărescu, Radu Paraschivescu, Ruxandra Cesereanu, Mădălina Dan, Mihai Mihalcea, Vava Ştefănescu, Simona Kessler, Iulia Popovici, Anca Benera, Vlad Nanca, Dumitru Gorzo, Paul Negoescu, Radu Pavel Gheo, Lucian Ban, Ada Milea şi mulţi alţi artişti, dar şi manageri culturali, critici şi alţi profesionişti din domeniu.  Iniţiatorii petiţiei precizează că, în primul rând, contestă schimbarea statutului Institutului Cultural Român (ICR) printr-o OUG, considerând că nu există niciun temei pentru o astfel de decizie a Executivului.

"Activitatea ICR a fost şi poate fi încă monitorizată şi evaluată, atât calitativ, cât şi financiar, în bază rapoartelor instituţiei şi a rezultatelor cuantificabile ale acesteia, de către instituţii competente în acest sens. Există date publice care dovedesc că această activitate s-a desfăşurat în mod transparent, pe criterii profesionale şi nu politice. Orice acuză care susţine contrariul ar trebui să fie bazată pe argumente fondate", se arată în petiţie.

Totodată, oamenii de cultură semnatari arată că demersul Guvernului este "o falsă pretenţie de depolitizare, câtă vreme Senatul este o instituţie politică, alcătuită în majoritate din reprezentanţi ai partidelor politice".

"Abia această decizie este o formă de politizare a ICR şi de pierdere a autonomiei actului cultural. Activitatea ICR nu s-a desfăşurat conform unei agende politice, lucru reflectat în toţi aceşti ani prin diversitatea proiectelor culturale realizate de, sau cu sprijinul ICR, proiecte care nu s-au rezumat la reprezentarea naţională, ci au intrat în dialog cu alte culturi, au promovat valori recunoscute şi au încurajat şi generaţiile tinere, au atras atenţia asupra unei culturi române vii", se mai spune în document.

"Solicităm păstrarea legii de funcţionare a ICR în formulă actuală şi organizarea unei dezbateri publice înainte de orice schimbare structurală. Această scrisoare nu este doar una de adeziune faţă de instituţia ICR, ea este în acelaşi timp un semnal de alarmă faţă de modul abuziv şi arbitrar în care autorităţile statului înţeleg administrarea culturii", mai spun iniţiatorii petiţiei, precizând că aşteaptă "un răspuns public" din partea premierului Victor Ponta. De asemenea, iniţiatorii petiţiei îl asigură pe Victor Ponta că vor întreprinde toate demersurile necesare în vederea contestării acestei decizii.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 27/ 2012 modifică Legea de funcţionare a ICR nr. 356/2003, în sensul trecerii ICR sub autoritatea Senatului, care va numi atât conducerea operativă, cât şi membrii Consiliului de conducere din ICR în maximum 15 zile de la adoptarea actului normativ.

 

OUG nr. 27/ 2008 a fost adoptată "luându-se în considerare necesitatea cheltuirii banului public, de către Institutul Cultural Român, în condiţii de deplină legalitate, cu evitarea oricăror nereguli financiar-contabile, de genul celor evidenţiate, în timp, de către rapoartele Curţii de Conturi a României, (...) luând în considerare faptul că neadoptarea măsurilor propuse prin prezenţa ordonanţa de urgenţă va duce, pe de o parte, la prelungirea efectelor profund negative ale unor stări de lucruri care tind să afecteze, cu titlu de permanenţă, sentimentul de apartenenţă la naţiunea română a celor stabiliţi, vremelnic, în alte state, iar, pe de altă parte, la menţinerea unor disfuncţionalităţi referitoare la modul de organizare şi la funcţionarea Institutului Cultural Român" şi "în considerarea faptului că elementele prezentate vizează interesul public, astfel încât acestea constituie o situaţie de urgenţă şi extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată", se arată în textul acesteia.

Premierul Victor Ponta a justificat, miercuri, decizia Guvernului de a trece Institutul Cultural Român de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Parlamentului prin faptul că instituţia era "mult prea politizată" şi a arătat că ICR va fi subordonat Senatului, condus acum de Vasile Blaga, apropiat şefului statului.