Kim Dotcom, fondatorul cunoscutului site de file-sharing, inchis anul acesta de autoritati, a anuntat astazi ca va lansa un nou serviciu de stocare online numit Mega, care va oferi utilizatorilor sai control direct - și responsabilitatea - pentru continutul fisierelor incarcate.

Mega va fi lansat în ianuarie 2013, chiar înaintea audierii prin care autoritatile SUA vor incerca sa obtina extradarea acestuia in America pentru a-l trimite in fata instantei, impreuna cu alti fondatori ai site-ului Megaupload - acuzați de piraterie on-line, fraudă și spălare de bani.

Pentru a evita piedicile justitiei americane, noul site nu va utiliza servicii de hosting din partea companiilor din SUA.

"Noul Mega nu va putea fi amenintat de procurorii americani", a declarat, pentru Reuters, Kim Dotcom, adaugand ca este încrezător ca Mega va evita încălcarea legislației SUA. "Noul Mega evită orice relații cu firme de hosting din SUA, domeniile din SUA și furnizorii din SUA, pentru a evita pe viitor orice interventie din partea autoritatilor americane", a mai spus Kim.

Utilizatorii noului serviciu de tip cloud vor putea încărca, stoca si partaja fotografii si fișiere de tip text, muzică și video, care vor fi criptate folosindu-se chei unice de decriptare. Utilizatorul va pastra cheile fisierelor stocate si nu noi, a mai declarat Kim.

Noul site va fi mai rapid și va oferi o capacitate de stocare mai mare, iar tehnologia de criptare marchează o schimbare majoră fata de Megaupload. Operatorii Mega nu vor avea acces la fisiere și, prin urmare, nu vor putea fi facuti responsabili pentru conținutul stocat.

Kim Dotcom, cetățean german rezident in Noua Zeelandă, va avea de infruntat o audiere de extrădare in SUA in luna martie 2013. Acesta risca extradarea in pofida deciziei judecatorilor din Noua Zeelandă care au declarat ilegale atat raidul politiei din luna ianuarie asupra locuintei sale cat și confiscarea averii lui Dotcom.