Ministerul Finantelor estimeaza ca aproximativ 20.000 de fir­me se vor incadra in prevederile OUG nr. 29/2011 si vor avea, astfel, dreptul la esalonarea datoriilor catre stat, a declarat se­cre­tarul de stat Dan Lazar. Raportat la numarul total de firme, aceasta cifra reprezinta doar 5%. De altfel, consultantii fiscali considera ca, practic, mai putin de 1% din firme vor putea be­ne­ficia de facilitate, din cauza garantiilor foarte mari cerute de stat. ,,Foarte putine companii isi vor permite sa opteze pentru aceasta masura. Esalonarea la plata a datoriilor la buget ar trebui sa reprezinte o masura de normalitate. Din pacate, cred ca eficienta masurii va fi una limitata sever de valoarea garan­tii­lor, mai mari chiar si decat cele cerute de unele banci”, a de­cla­rat pentru ,,Fin.ro” avocatul specializat pe fiscalitate Gabriel Biris. Practic, pentru a putea primi esalonarea, contribuabilul va trebui sa aduca garantii cuprinse intre 140% si 190% din suma, in functie de dobanzile si penalitatile datorate pe perioada esalonarii.

Firmele trebuie sa constituie garantii sub forma de ,,consemnare de mijloace banesti la o unitate a Trezoreriei statului, scrisoare de garantie bancara sau bunuri aflate in proprietatea contribuabilului sau a unei terte persoane”, potrivit proiectului de Ordonanta de Urgenta. Bunurile oferite drept garantie se evalueaza de un expert evaluator independent.

Potrivit reprezentantilor MFP, scopul OUG nr. 29/2011 este de a sprijini mediul economic si agentii economici viabili din punct de vedere economic sa treaca peste criza prin plata esalonata a obligatiilor restante pe o perioada de cinci ani.

La randul sau, directorul general din Ministerul Finantelor Doru Dudas a aratat ca administratiile fiscale vor reusi mai usor recuperarea unor creante. ,,O exe­cutare silita brutala a unor contri­bua­bili viabili poate conduce la inchiderea lor, iar consecintele economice si sociale ar fi nefaste. Oricum au avut de suferit de pe urma crizei. Ar fi incorect sa vina Fiscul sa ii omoare si sa isi limiteze incasarea pe viitor a taxelor si impozitelor de la acestia. Un astfel de mecanism esalonat de plata a datoriilor va avea un rol pozitiv in econo­mie, mai ales ca se garanteaza recuperarea suta la suta a obligatiilor catre stat“, a precizat Doru Dudas. El a explicat ca OUG nr. 29/2011 prevede acordarea de esalo­nari la plata datoriilor acelor agenti eco­nomici care pot garanta suta la suta suma ceruta la esalonare, cu bunuri imobile sau mobile in functie de termenul acordat.