Michelle Obama, în vârstă de 48 de ani, prima First Lady de culoare de la Casa Albă, "Mama-şefă" cum se proclamă ea însăşi şi campioană a luptei împotriva obezităţii, este un atu major pentru soţul său, preşedintele Barack Obama, pe care îl depăşeşte din punctul de vedere al popularitatii, scrie, intr-un comentariu pe aceasta tema, agentia France Presse. 


Reticentă, în urmă cu patru ani, in privinta instalarii la Casa Albă - spera să rămână la Chicago până la încheierea anului şcolar -, Michelle Obama a preluat progresiv şi cu tot mai mult entuziasm atribuţiile de Primă Doamnă a SUA. Intrand cu abilitate in pielea noului personal, ea a devenit unul dintre principalele atuuri ale lui Barack Obama, într-un moment în care preşedintele democrat încearcă să obţină un nou mandat.

Prezenţa Primei doamne in circuitul electoral a devenit o necesitate, Michelle Obama efectuând 95 de deplasări în ultimele cinci luni în acest scop. Si pretutindeni a vorbit despre soţul ei care, spunea ea, are nevoie de "încă patru ani", despre valori sau dificultăţii vieţii zilnice. Michelle Obama se bucura de mai multa popularitate la nivelul opiniei publice, cota ei fiind cu 13 puncte mai mare decat cea a partenerului de viata, potrivit unui sondaj Washington Post-ABC realizat în perioada 4-7 octombrie.

Ea este "femeia cea mai populară din ţară, o emblemă a modei şi o entuziastă a nutriţiei, astfel încât cea mai dură critică lansată împotriva ei este aceea că este calificată adeseori drept dădaca naţională", a comentat Howard Kurtz, de la Newsweek, după discursul lui Michelle Obama în faţa convenţiei democrate.

FLOTUS (First Lady Of The United States) nu poate trece neobservată, atat prin inaltimea ei (1,80 metri), dar mai ales prin personalitate şi charisma: caldă, zâmbitoare, glumeaţă şi gata de o îmbrăţişare americană. Ea a ştiut, de asemenea, "să fie eficientă folosindu-se de locul său, de acţiunea cuvintelor sale, pentru a încerca să facă diferenţa în sectoarele în care a investit", explică Anita McBride, fost secretar general al Laurei Bush, soţia lui George W. Bush, care predă la American University din Washington.

De la începutul lui 2010, Prima Doamnă este campioana luptei împotriva obezităţii infantile cu mişcarea sa Let's Move, multiplicându-şi apariţiile televizate, în care nu ezită să facă exerciţii "hula hoop". Pentru a promova hrana sănătoasă în ţara hamburgerilor, ea a creat o grădină bio la Casa Albă, unde invită elevi sau le serveşte legume de "grădină" şefilor de stat veniţi în vizită.Împreună cu Jill Biden, soţia vicepreşedintelui, ea conduce o asociaţie care le vine în ajutor familiilor veteranilor.

Aşa cum a spus ea însăşi, Michelle este mai ales "Mama-şefă" - o referire la funcţia de comandant suprem a preşedintelui american - pentru cele două fiice ale sale, Malia, în vârstă de 14 ani, şi Sasha, în vârstă de 11 ani. Michelle, născută Robinson la 17 ianuarie 1964, cu strămoşi sclavi şi fiica unor angajaţi de nivel mediu din Chicago, a fost un avocat strălucit, cu studii la Princeton şi Harvard înainte de a se căsători, în urmă cu 20 de ani, cu Barack Obama.Acuzată la începutul mandatului că se amestecă în afacerile preşedinţiei, Michelle Obama este comparată în prezent cu Jackie Kennedy, pentru toaletele sale moderne.